Der findes tre grundlæggende og ret simple ting du kan gøre for at sikre dig et højere afkast. Kan du gætte, hvilke det er? Vi starter du med et overblik over de tre faktorer.
3 vigtige faktorer Nu kommer vi jo lige fra juletiden og lidt ligesom de tre vise mænd havde tre gaver med, så er der også især 3 faktorer, der styrer, hvilket afkast du får som investor.
Tidshorisont Risiko Løbende indbetalinger Derfor skal vi lige se nærmere på de 3 faktorer og især den sidste, løbende indbetalinger, da det passende kunne være vores nytårsforsæt at få den automatiseret og dermed booste vores investering betydeligt.
Tidshorisont Som investor belønnes du for at påtage dig en risiko. Ikke nødvendigvis på den korte bane, men det gør sig gældende på den lange.
Det med risikoen vender vi tilbage til.
Det med tiden betyder, at jo længere du investerer, jo højere bliver dit afkast. Sådan lidt forsimplet sagt.
Det vil sige, at noget meget simpelt du kan gøre for at øge dit afkast, er at lade pengene være investeret i længere tid.
Nogle gange er det naturligvis sådan, at pengene skal bruges og så er det måske ikke en mulighed, men hav det alligevel lige in mente.
Jo længere din tidshorisont er, jo højere vil dit afkast også være.
Og så videre til det med risiko.
Risiko Som investor bliver du belønnet for at påtage dig en risiko, det er guleroden, der skal få dig til at risikere pengene.
Der findes forskellige grader af risiko, hvilket er grunden til, at det er vigtigt at kende din risikoprofil.
Risikoprofilen fortæller dig basalt set, hvilken risiko der passer til dig.
I forhold til afkast gælder det, at jo højere risiko du tager, jo højere forventet afkast får du. På den lange bane.
Aktiemarkedet er volatilt og det betyder, at der intet kan garanteres og især ikke på den korte bane. Er din tidshorisont tilpas lang, stiger sandsynligheden dog for et positivt afkast og her belønnes du også for at have påtaget dig en højere risiko.
Ergo kan vi også slå fast, at jo højere din risiko er, jo højere er dit forventede afkast.
Der er dog grænser for galskaben, så der skal helst være tale om en meningsfyldt risiko. At satse alt på én aktie, som er aktiemarkedets svar på at sætte alt på rødt, er ekstremt høj, men også meningsløs, risiko.
Bliver du også bekymret, når aktiemarkederne falder?
Det handler derfor mere om skrue op for, hvor meget aktier skal fylde i porteføljen i form af ETF'er eller lignende, som udgør flere hundrede, hvis ikke tusinder af aktier.
Med en portefølje bestående af ETF'er kan du have aktier fra hele verden i din portefølje. Løbende indbetalingerDen tredje ting du kan gøre, for at sikre dig et højere afkast, er at skrue op for dine månedlige indbetalinger.
Det er i virkeligheden ret simpelt, men det ændrer ikke på, hvor stor effekten kan være. Det sidste vender vi lige tilbage til.
Sørger du for løbende at investere yderligere, så er der flere penge, der kan nyde godt af den risiko du løber. Det betyder et større afkast i sidste ende.
Det er ikke fordi de ekstra indbetalinger giver et større procentuelt afkast, men der er ganske enkelt flere penge at få procenter på.
Løbende indbetalinger kan med fordel sættes op, så det hele kører automatisk. På den måde sørger du for, at du prioriterer investering på lige fod med at betale dine månedlige regninger.
Opsæt løbende indbetalinger hos NORD Det betyder i praksis, at du lige skal kende dine kontooplysninger til din konto i Saxo Bank - Saxo Bank er NORDs partnerbank.
Dem finder du sådan her:
På mobilen:
Log ind i din NORD-app på din mobil. Hvis du har flere konti, skal du vælge den du vil overføre til. Tryk på knappen "mere" (de tre prikker nederst i højre hjørne). Vælg "konto". Derefter kan du se dit konto- og registreringsnummer. På computeren:
Log ind på https://app.nord.investments/ . Tryk på "Mere" og du vil kunne se dine konti med dertilhørende konto- og registreringsnumre i fanen Information. Herfra gælder det bare at opsætte en fast overførsel fra din bank til din konto hos Saxo Bank, eksempelvis når du får løn. På den måde sætter du din løbende investering på automatpilot, hvilket betyder, at du ikke løbende skal huske at overføre.
Starten af året er derfor også en god mulighed for lige at overveje, om ikke den månedlige indbetaling skal sættes op i forhold til året før.
Effekten af månedlige indbetalingerLad os lige prøve at få syn for sagen med et eksempel på effekten af de månedlige indbetalinger. Vi kan jo passende krydre det lidt med de to andre faktorer, tidshorisont og risiko også.
Uden månedlige indbetalinger Lad os starte uden de månedlige indbetalinger. I eksemplet investerer vi 30.000 kr. i en portefølje med høj risiko udelukkende bestående af aktier. Vi går ud fra et afkast på 9%, som svarer til det aktiemarkedet i gennemsnit har givet før inflation . Vi lader investeringen køre i 30 år og udnytter derfor også den lange tidshorisont til at få et godt afkast.
Om de 9% er retvisende for fremtiden er ikke til at vide.
Beregning lavet med hjælp fra danske firetools.dk Samlet set giver det os et slutresultat for porteføljen på 398.030 kr. Vi har derfor fået et samlet afkast på 368.030 kr.
Det er jo ikke helt dårligt, men lad os lige se, hvad der sker, hvis vi tilføjer en månedlig indbetaling på 2.000 kr.
Med månedlige indbetalinger Vi fortsætter med en investering på 30.000 kr., forventet afkast på 9% om året og en investeringsperiode på 30 år.
Vi tilfører dog en månedlig indbetaling på 2.000 kr.
Månedlige indbetalinger er med til at sikre dig et højere afkast. Nu gælder det så, at du lige skal holde på hat og briller.
Porteføljen vil efter de 30 år være 3.828.891 kr. værd. Det samlede afkast vil være 3.078.891 kr. I alt vil du selv have investeret 750.000 kr. så langt det meste af slutporteføljen kommer i form af afkast på markedet.
Har du ikke fået din gratis investeringsplan endnu? Så kan det heldigvis stadig nås.
Husk, at du også kan booke en introduktion til NORD.investments eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 mellem kl. 9:00 - 17:00, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.