Afkast er et vigtigt begreb at forstå, når det gælder investering. Formålet må være, at du som investor får det bedst mulige risikojusterede afkast. Hovedpointer Afkast er et udtryk for, hvordan dine investeringer har udviklet sig. Afkast skal måles op imod den risiko, du som investor påtager dig. Vær smart og opnå markedsafkastet ved at investere i passive ETFer. Vi starter ud med at blive klogere på, hvad afkast betyder.
Hvad betyder afkast? Afkast er et udtryk for, hvordan dine investeringer har udviklet sig. Dette kan både være positivt og negativt.
Har du tjent penge på dine investeringer, har du et positivt afkast. Har du tabt penge på dine investeringer, har du et negativt afkast. Afkastet kan både opgøres i kroner og øre, såvel som i procent.
Afkast er nok det, der fylder mest i investorers bevidsthed, hvilket er fuldt ud forståeligt. At opnå et godt afkast er vel det grundlæggende mål med at foretage en investering .
Gælder det aktier , kan du tjene penge på to forskellige måder:
Det er summen af disse to ting til sammen, der udgør dit samlede afkast.
Det er jo i grunden ikke så kompliceret. Det komplicerede element i den sammenhæng introduceres, hvis vi viger bort fra passiv investering og over mod den aktive strategi. Hos NORD gør vi brug af passiv investering.
Her prøver aktive investorer og andre lykkeriddere at forudsige, hvilke aktier der kommer til at klare sig godt i morgen eller om en uge. Det kan også være, at de prøver at forudsige, hvornår det er godt at købe og sælge. Det er det, der populært kaldes at time markedet.
Eller ret beset at prøve på det, for i virkeligheden gælder det, at den slags ikke er til at forudsige. Hvis det lykkes dig, hvordan kan du så vide, at det er dygtighed og ikke held, der har givet dig det ekstra afkast?
Nok om det, lad os lige kigge på et eksempel for bedre at forstå det med afkastet.
Eksempel på et afkast Køber du en aktie til kurs 100 og den stiger til 105, har du et endnu ikke realiseret afkast på 5%.
Sælger du aktien, så realiserer du afkastet.
Udbetaler virksomheden et udbytte på 5 kr. vil du modtage 5 kr. for hver aktie du ejer.
Når du modtager udbytte, er det en del af dit afkast. Kursen justerer sig i forhold til det, virksomheden udbetaler i udbytte. Er kursen 105 og der udbetales et udbytte på 5 kr. vil kursen falde til 100, men du vil stå med 5 kr. i hånden.
Der er således principielt ikke forskel på, om du opnår afkastet igennem en kursstigning eller en udbyttebetaling.
Mange investorer, specielt, hvis de er nye, har en forkærlighed for udbytte. Om det er fordi, der findes en udbredt misforståelse om at udbytte er noget ekstra og ingen indflydelse har på kursen eller det blot handler om, at der kommer penge mellem hænderne, må stå hen i det uvisse.
Det er bare vigtigt for dig at vide, at der principielt ikke er nogen forskel på, om du får dit afkast igennem udbytte eller en kursstigning.
Apropos en stigning i kursen, aå lad os lige se lidt nærmere på begrebet risiko.
Hvad betyder risiko? Risiko er et helt centralt begreb, når det kommer til investering.
Ingen risiko, intet afkast. Da langt de fleste markeder i dag kan siges i høj grad at være efficiente, vil det være sådan, at risiko og afkast hænger tæt sammen.
Jo højere risiko ved en investering, jo højere potentielt afkast.
Risiko og afkast hænger sammen, når det gælder investering. Der findes ikke nogen sikker investering og derfor er det vigtigt som investor enten at lære at balancere den rigtige risiko i ens portefølje eller at få hjælp til det af professionelle.
Det kan lyde besnærende at stå for den slags selv, men for mange vil det være et ansvar, de ikke er interesserede i at tage selv.
Hos NORD er det her, at vores investeringsrobot kommer ind i billedet. Den hjælper dig med at finde frem til en risikoprofil, der passer til dig.
Det risikojusterede afkast Da risiko og afkast i nogen grad hænger sammen, er det vigtigt at tage højde for, når du sammenligner dit afkast med andres.
Hvis vi antager, at din risikoprofil er i den lave ende, men den du sammenligner dig med, ligger i den høje ende, vil der i perioder, hvor markederne bare suser deropad, være stor forskel i det faktiske afkast.
Det er ikke en fair sammenligning. Lidt som at sammenligne æbler og appelsiner.
Det risikojusterede afkast tager højde for forskellen i risiko ved forskellige investeringer. Her bruges derfor et term kaldet det risikojusterede afkast . Det er en kompliceret metode, men groft sagt tager den højde for risikoen sat i forhold til afkastet.
Dit mål som investor bør derfor altid være at opnå det højest mulige risikojusterede afkast. Det højeste afkast der passer til den risiko, du er komfortabel med at påtage dig.
Ellers risikerer du at sammenligne dig med en, der har et højere afkast, fordi vedkommende har påtaget sig en større risiko. Da større risiko giver et større potentielt afkast, er den udvikling ret naturlig, når det går godt på makederne.
Investér i ETFer Passiv investering er den kloge investors foretrukne strategi. Den billigste måde at implementere denne strategi i praksis er med ETFer .
ETF står for Exchange Traded Fund og er oftest en form for indeksfond .
En ETF er ofte en billig indeksfond. Grunden til, at det med, at den er billig, er vigtigt, er fordi, at omkostningerne til de fonde du bruger, har en meget stor betydning for dit fremtidige afkast.
Når det kommer til investering, kan du ikke gå ud fra, at dyrt betyder bedre kvalitet. Her er det nærmere omvendt.
Billigt er godt, når det gælder investeringsfonde.
Med de lave omkostninger til ETFer sikrer du, at dit potentielle afkast bliver højere.
Det er jo lidt pointen med det at investere. Ønsker du et afkast, der følger den uvikling markedet går igennem og er du ikke interesseret i at stå med hele ansvaret selv, så start med en gratis investeringsplan fra NORD.
Husk, at du også kan booke en introduktion til NORD.investments eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 mellem kl. 9:00 - 17:00, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.