Private banking lyder godt, men gavner ikke din formue, unødvendige høje omkostninger spolerer din mulighed for et godt afkast. Slip af med disse omkostninger og opnå et solidt afkast på lang sigt. Lyder det som noget for dig? Så læs med her.
KEY TAKEAWAYS: Høje og skjulte investeringsgebyrer gør Private banking løsninger ugunstige Ved en investerbar formue på 4 millioner, er der en potentiel mulighed for at du taber 6 millioner over 30 år. Minimér dine omkostninger gennem passivt forvaltede investeringsforeninger eller ETF’er Er det også slut med Private banking for dig? Læg din nye personlige investeringsplan her på 2 min. - helt gratis
Bankernes nye pengemaskine Private banking og den dertilhørende investeringsrådgivning er bankernes klart mest profitable løsning, hvor der tjenes milliarder af kroner. Private banking kunderne er ofte ikke så opmærksomme på priserne ved investeringsprodukter og det udnytter bankerne til deres fordel. Danske Bank henter eksempelvis op mod 30 % af sit samlede overskud på deres Private banking kunder.
Der ses en stigning i antallet af Private banking kunder, og det er der en grund til. Kravet for at komme med i den "eksklusive" klub af Private banking kunder bliver mindre og mindre. Tidligere var der krav om en investerbar formue på 5-10 mio DKK, men nu er kravet i flere banker sænket til 2 mio DKK. Formålet hermed er, at få flere kunder i Private banking og derigennem tjene flere penge. Og hvor eksklusivt er det så, når de fleste alligevel kan være med? Er det i virkeligheden bare bankernes måde at forblinde kunderne på, så de kan få frit spil med din formue?
Godt nok får du som Private banking kunde nogle fordele. Men er det virkelig værd at betale dyre domme for et par ture i Tivoli? Eller et mørkt kreditkort påtrykt det eksklusive "private banking"?. Det ville nok være billigere selv at købe turen i Tivoli og der ville også være råd til flere af den slags ture med de penge du kan spare. Og mon ikke det eksklusive mørke kreditkort kan undværes når du finder ud af hvad der sker når du minimerer dine omkostninger? Mange tror fejlagtigt at de som Private banking kunder får adgang til bedre rådgivning, men i virkeligheden er det blot bankens bedste sælger du nu sidder overfor.
Omkostninger kan nemt koste dig 6 mio DKK Omkostningerne æder ikke bare dit afkast i det pågældende år. Høje omkostninger har lidt samme effekt på din formue som renters rente. Det betyder, at den formue du får forrentet næste år er mindre end den burde være. Dette giver det efterfølgende år igen et mindre afkast end hvad det burde være osv.
Ved en investeret formue på 4 millioner med omkostninger på 2,5 % fremfor 1 % (og et markedsafkast på 6%) taber du over 6 millioner over 30 år! Der er dog også mulighed for, at du betaler mere end 2,5 % og da du kan få dine omkostninger under 1 % vil de 6 millioner hurtigt blive til flere. Selv i 2020 kan omkostningerne sagtens være mere end 2,5 % når du inkluderer alle omkostninger.
Regnestykket burde sætte situationen lidt i perspektiv – omkostningerne er vigtige. Du kan læse mere om bankens høje omkostninger i dette blogindlæg .
Private banking er ikke i din bedste interesse Når du giver din bank lov til at forvalte din formue, bliver det udnyttet. Dette sker ved hyppige handler af dine investeringsforeninger. Dette vil banken mene skaber et højere afkast – hvilket muligvis også er tilfældet – men det skaber ligeledes højere omkostninger. Handelsomkostningerne ved Private banking er derfor første kilde til et dårligt afkast.
Dernæst betaler du omkostninger for de investeringer der bliver lavet i investeringsforeningerne. Disse investeringsforeninger er ejet af banken og ender derfor i deres kasse. Det betyder også, at der ikke bliver handlet i din bedste interesse, men bankens. Derudover hober de interne omkostninger sig op i flere lag, som følge af at der bliver investeret i fonde som investerer i fonde osv.
En tredje skjult omkostning er formidlingsprovisionen. Bankerne opkræver dette for at anbefaler bestemte investeringsforeninger. Betalingen sker af dit afkast. Du kan se disse omkostninger i din årsopgørelse, men i og med at det ikke oplyses hvor mange gange banken har handlet dine investeringsforeninger, er oplysningen ikke omfattende nok.
Endvidere forsøger banken at sælge risikoafdækning. De forsøger altså at sælge produkter med højt afkast og lav risiko. Men burde de ikke det alligevel? Den eneste måde at optimere sit afkast på til en given risiko er ved spredning over mange værdipapirer.
Vil du høre om NORD.investments? Få en introduktion over telefon til NORD. Book en tid der passer dig her.
Sådan minimerer du dine omkostninger I dag får man negative renter på sin opsparing, hvorfor mange vælger at investere deres penge. Og har du mere end 2M kvalificerer du dig til Private Banking i de fleste danske banker.
Det er dog vigtigt at huske at de fleste banker handler i egen interesse. I stedet for at investere via deres dyre produkter, anbefales investering i passivt forvaltede investeringsforeninger eller ETF’er , der følger markedsafkastet. Disse har minimale omkostninger og kan således nedbringe omkostningerne mærkbart.
Dette kan du både selv gøre eller få hjælp til. Først og fremmest anbefales det, at du laver en gratis investeringsplan her .
Med afsæt i din investeringsplan kan du selv købe ETF’er eller du kan få NORD.investments til at hjælpe dig med det, det er helt op til dig. Der er ingen skjulte rådgivningsfees eller andet. Du kan altså snart købe utallige billetter til ballet, superliga kampe og andet for dine sparede omkostninger.
NORD.investments har uvildigt udvalgt ETF'erne du finder i din investeringsplan, hvorfor du altid får det der er i din bedste interesse. Vi forsøger ikke at spå om kurserne – vi følger markedet ved at investere i ETF'ere med lave omkostninger.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.