Når vi taler om den bedste investering i 2025, er det fristende at søge ét klart svar. Men sandheden er, at den bedste investering ikke nødvendigvis er den med højeste afkast – det er den investering, der passer bedst til din økonomi, dine mål og din risikovillighed. Her guider vi dig gennem de vigtigste overvejelser og peger på investeringsformer, der ser særligt lovende ud i 2025.
Passiv investering vinder stadig frem Passiv investering handler om at følge markedet – ikke forsøge at slå det. Det kan lyde uambitiøst, men tallene taler deres tydelige sprog: Langt de fleste aktive investorer, både professionelle og private, underperformer markedet over tid, især når man medregner omkostninger.
I stedet for at forsøge at forudsige fremtiden, handler passiv investering om at investere i brede, systematisk sammensatte fonde, der spejler udviklingen i fx globale aktie- eller obligationsmarkeder. Det giver en række klare fordele:
Systematisk tilgang: Investeringen følger en fastlagt strategi baseret på økonomisk teori og statistisk dokumentation. Ikke mavefornemmelser, trends eller enkelthistorier.Datadrevet beslutningsgrundlag: Porteføljerne er sammensat ud fra enorme mængder historiske data og løbende analyser, som sikrer, at du opnår den optimale spredning til den lavest mulige risiko.Lave omkostninger: Passive fonde kræver færre handler og mindre forvaltning, og det betyder, at du som investor beholder en større del af dit afkast selv.Større forudsigelighed: Når du følger markedet i stedet for at forsøge at forudsige det, minimerer du risikoen for store fejlbeslutninger, som fx at handle i panik hvis markedet stiger eller falder hurtigt. I stedet maksimerer du sandsynligheden for at nå dine investeringsmål.Hos Norm Invest tror vi ikke på hurtige gevinster eller markedstiming. Vi tror på langsigtede, systematiske og datadrevne løsninger , som giver ro i maven og dokumenterede resultater. Du kan læse mere om hvordan vi investerer her .
Investering med omtanke: ESG og ansvarlighed Bæredygtige investeringer er ikke længere en niche. I 2025 er det blevet en naturlig del af porteføljen for mange investorer. Det handler ikke kun om klima og miljø – men også om selskabsledelse og sociale forhold (ESG).
Flere studier peger på, at ansvarlige investeringer ikke nødvendigvis går ud over afkastet – tværtimod kan de i visse tilfælde reducere risikoen over tid. Læs mere om ESG og ansvarlig investering hos Norm Invest.
Eksternt kan du dykke dybere ned i udviklingen via Finanstilsynets ESG-vejledning eller Morningstars ESG-analyser .
Overvej om Aktiesparekonto er det rette for dig Aktiesparekontoen (ASK) er giver med sin lavere beskatning mulighed for at få mere ud af dine investeringer. I modsætning til et almindeligt lagerbeskattet aktiedepot, hvor afkast beskattes med 27 % op til progressionsgrænsen , beskattes afkastet på en Aktiesparekonto kun med 17 % .
Lad os tage et tænkt eksempel:
Du investerer 100.000 kr. og får et gennemsnitligt årligt afkast på 7 % over 10 år. Her er forskellen afkast efter skat, når vi sammenligner ASK med et almindeligt lagerbeskattet depot:
Kontoform
Afkast før skat
Skat
Afkast efter skat
Lagerbeskattet depot
96.715 kr.
26.113 kr.
70.602 kr.
Aktiesparekonto
96.715 kr.
16.441 kr.
80.274 kr.
I dette tænkte tilfælde giver Aktiesparekontoen altså knap 1000 kroner om året mere i lommen. Virkeligheden er dog væsentlig mere kompleks. Man skal fx huske der ofte er store udsving i aktiemarkedets afkast, så det er en grov forenkling at regne med 7 % afkast om året. I virkeligheden vil der være år med store stigninger og år med fald, så fradrag for tab har en stor betydning for det endelige resultat.
Eksempel på forskellen på det endelige afkast efter skat, hvis man investerer 100.000 kr. med et årligt afkast på 7 % på hhv. Aktiesparekonto og et almindeligt lagerbeskattet depot, hvor man betaler 27 % i skat Husk: Aktiesparekontoen er ikke altid den bedste løsning. Selvom Aktiesparekontoen giver en lavere skat på aktieafkast, er den ikke uden begrænsninger.
Først og fremmest er der et indskudsloft. I 2025 er indskudsloftet 166.200 kr. Så hvis du vil investere mere end det beløb, kommer du altså til at sprede din investering over flere investeringskonti, hvilket kan være besværligt, gøre det mindre gennemskueligt og i visse tilfælde give større omkostninger.
Du skal også være opmærksom på, at dit skattefradrag for evt. tab kun kan fratrækkes fremtidigt afkast på Aktiesparekontoen. Så hvis du har et tab og holder op med at investere eller flytter dine investeringer til en anden type konto, er dit fradrag tabt. I dise tilfælde er der altså færre muligheder for at komme ovenpå igen over tid, hvis dine investeringer taber værdi.
Sidst men ikke mindst kan du kun investere i aktier og aktiebaserede fonde på kontoen – altså ikke i obligationer eller blandede fonde med en overvægt af obligationer. Det betyder, at du ikke kan opnå en præcis risikoprofil, medmindre du er komfortabel med at have 100 % aktier i denne del af din portefølje .
Det kan være helt fint for nogle, især hvis du har lang investeringshorisont og høj risikovillighed. Men hvis du ønsker en mere balanceret tilgang, kan du ikke bruge Aktiesparekontoen uden at gå på kompromis.
Derfor anbefaler vi ofte at se Aktiesparekontoen som et supplement til din øvrige investering – ikke som en erstatning. På den måde kan du udnytte den skattemæssige fordel, hvor det giver mening, og samtidig bevare den samlede risikoprofil, der passer til dig.
Norm Invest arbejder pt. på muligheden for at tilbyde Aktiesparekonto. Meld dig til herunder, hvis du vil høre mere, når det bliver en mulighed.
Renteudviklingen har stor betydning for din investering I mange år var renterne tæt på nul, og nogle gange endda negative. Det betød, at investering i obligationer gav meget lidt mening for mange privatpersoner, og at aktier stod som det oplagte valg. Men i kølvandet på inflationen og centralbankernes renteforhøjelser i 2022–2023 har renterne fundet et nyt, højere leje, og derfor er obligationer igen attraktive for mange investorer.
Hidtil i 2025 er renterne stadig moderate, men stabile. Her er hvad det betyder for din portefølje.
Højere renter betyder typisk:
Obligationer giver igen et attraktivt afkast og kan spille en rolle som stabilisator i en portefølje. Det er blevet dyrere at låne penge, hvilket kan lægge en dæmper på væksten i nogle sektorer – fx tech og ejendomme. Kontantindestående får lidt rente, men taber stadig værdi i forhold til inflation over tid. Hos Norm Invest får du en portefølje, som i de fleste tilfælde indeholder både aktier, stats- og virksomhedsobligationer. Ud fra din skræddersyede investeringsplan anbefaler vi en vægtning mellem aktier og obligationer. På den måde får du en investering, der passer til det risikoniveau, som din økonomi og mavefornemmelse kan tåle. På den måde får du altså obligationer i porteføljen uden at du behøver følge med i renteudmeldinger eller centralbankmøder.
Diversificering er stadig konge Diversificering er et af de mest grundlæggende – og mest effektive – principper i investering. Det handler kort sagt om ikke at lægge alle dine æg i én kurv. Når du spreder dine investeringer på tværs af mange selskaber, sektorer, regioner og aktivklasser, reducerer du risikoen for, at ét dårligt år eller én uventet begivenhed vælter hele din portefølje.
I praksis betyder diversificering, at:
Du ikke er afhængig af én bestemt aktie, branche eller geografi Risikoen for store tab mindskes – fordi tab ét sted kan opvejes af gevinst et andet Din portefølje bliver mere robust over tid og mindre følsom over for kortsigtede udsving For privatpersoner er det svært – og dyrt – at opbygge en veldiversificeret portefølje på egen hånd. Det kræver både indsigt og adgang til mange forskellige investeringstyper. Derfor er det en af de største fordele ved at investere gennem fonde.
Hos Norm Invest investerer vi altid dine penge i bredt sammensatte fonde, der spreder sig over hundredvis af aktier globalt. Vi sørger også for, at du automatisk får den rigtige sammensætning af aktier og obligationer baseret på din risikoprofil, som bliver fastsat som en del af din investeringsplan .
Så hvad er den bedste investering i 2025? Det korte svar: Den bedste investering er den, der passer til dig. Der er nemlig ikke et enkelt svar, som passer til alle. For mange kan det være en god idé at få hjælp til at investere .
Hos Norm Invest hjælper vi dig med at finde en løsning, der matcher dine behov. Du behøver ikke følge markederne dagligt eller spekulere i, om du skal købe aktier i tech eller grøn energi. Det klarer vi, så du kan investere bekymringsfrit.
Du kan komme i gang med en gratis investeringsplan . Det tager kun fem minutter.
Har du spørgsmål eller vil du vide mere? For de fleste er det nemmeste simpelthen at komme i gang med en gratis investeringsplan hos Norm Invest .
Du kan booke en introduktion til Norm Invest eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 mellem kl. 9:00 - 17:00, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af Norm Invest Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “Norm Invest”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af Norm Invest, og som Norm Invest anser for at være pålidelige og relevante. Norm Invest påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
Norm Invest har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. Norm Invest yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.