Investorerne vælter ind på markedet og Danmark er ved at blive en nation af aktieinvestorer, hvilket vi traditionelt ikke har været. Hovedpointer Traditionelt set har danskerne været glade for at sætte pengene i mursten. Investering i aktier er på vej til at blive en folkesport. Investeringsrobotterne hjælper investorerne godt på vej. Vi starter ud med den karikerede tradition.
Den karikerede tradition En dansker, en svensker og en nordmand. Det kunne være starten på en klassisk joke, men for nu, gælder det blot om at se på os skandinavere på den lidt karaikerede facon.
Det kan godt være, at vi ligner hinanden meget, men der er bestemt også områder, hvorpå vi er meget forskellige. Et område, hvor det gør sig gældende, er, hvad vi gør med vores penge.
Danskerne sparer op i mursten . Svenskerne køber aktier . Nordmændende køber hytter i fjeldet. Så er alle fordommene på plads, også selvom de indeholder en vis portion sandhed.
Danskere, svenskere og nordmænd bruger pengene forskelligt. Danmark er dog ved at komme efter det med aktierne. Men der er altså ved at ske noget i Danmark.
Coronas påvirkning Corona har påvirket mange ting i vores samfund, men det har også haft en effekt på, hvad vi gør med pengene.
Der er nemlig kommet rigtig mange nye investorer til i lille Danmark.
Det er i grunden ikke så underligt. Vi har haft mere tid hjemme og færre muligheder for at bruge pengene. Godt nok er mængden af pap i de små hjem nok eksploderet på grund af alt det, vi har købt online, men der har også været flere penge, der har brændt i lommen eller på kontoen.
Det har vist sig at være de helt rigtige forhold til at få flere mennesker til at interessere sig for investering.
Kedsomhed, masser af tid og penge på kistebunden har vist sig at være opskriften på at få flere investorer i Danmark. Chefredaktør Simon Ricard Nielsen fra Euroinvestor skriver , at både Nordnet, Saxo og Danske Bank har oplevet en stor vækst i danskere, der har kastet sig ud i livet som investorer.
Det er præcist det samme billede, vi ser her hos NORD.investments. Der har været en stor tilgang af kunder siden den værste panik på markederne lagde sig i foråret 2020.
Især de unge har fundet vej til investeringsverdenen.
De unge investorer På mange måder har det været svært at være ung under Corona med nedlukninger og missede muligheder, der ikke kommer igen. Sabbatåret med arbejde, opsparing og et efterfølgende eventyr blev spoleret.
Arbejdet var der for manges vedkommende stadig, men mulighederne for at bruge pengene var færre.
Så hvad gør du som ung, hvis du får penge mellem hænderne og ikke har de store muligheder for at fyre dem af på forbrug og oplevelser?
Gad vide, hvor mange penge fra unges jobs i sabbatåret, der har fundet vej til aktiemarkederne? Du begynder at investere dem.
Det er en meget interessant udvikling, at så mange unge har fået øjnene op for aktiemarkederne og muligheden for at skabe et afkast igennem investering.
Det kan godt være, at det store eventyr nu og her udeblev, men investeringerne åbner op for helt andre eventyr og muligheder senere i livet.
Måske det slet ikke er så dårlig en byttehandel, som de unge måske først troede.
Hvad kan det blive til? Som det fremgår af afkastsiden , så kan det nå at blive til rigtig mange penge.
Der er gode penge i at blive investor i passive indeksfonde og lad pengene blive der, både når det går op og ned på markederne. Hvis du som 20-årig får sparet 50.000 kr. sammen og investerer dem til 6% i afkast over 30 år og samtidigt får etableret en god vane med, hver måned at investere yderligere 2.000 kr., så bliver det samlet set til 2.246.236 kr.
En månedsopsparing som en fast del af investeringsstrategien er vejen frem for de fleste investorer.
Du må ikke undervurdere effekten af renters rente .
Robotterne hjælper investorerne For nyligt skrev finans.dk en artikel under overskriften uerfarne investorer er særligt udsatte under kursuro .
Her udtalte NORDs direktør Anders Hartmann:
»De flanskere er ikke investeringseksperter. Og mange gør det selv-investorer vil have placeret deres penge i nogle få aktier uden at tænke på at opbygge solide langsigtede porteføljer. De kan godt få store klø i en situation som denne, hvor kurserne svinger meget, og de ikke har adgang til rådgivning. Især hvis de har investeret penge, der reelt ikke er virkeligt langsigtede,« Den problemstilling skrev vi også om i indlægget danskerne er ikke gode til risikospredning .
Faren for de nye investorer, som principielt også gælder de erfarne er, at de ikke får opbygget en portfølje, der reelt afspejler deres risikoprofil.
Har du styr på at få porteføljen til at afspejle din risikoprofil? Spændingen ved at udvælge få aktier selv skal erstattes af en solid strategi med fokus på risikospredning og med en lang tidshorionst.
Det hjælper en investeringsrobot og billig formuepleje med.
Det er nok også derfor, at vi hos NORD har oplevet en stor tilgang af nye kunder og masser af vind i sejlene. Har du lavet en gratis investeringsplan ?
Danmark som aktienation Set i lyset af, at det nærmest er væltet ind med nye investorer de sidste par år, så er det ikke helt ved siden af at sige, at Danmark er på vej til at blive en aktienation.
Folkesporten med at sætte pengene i mursten forsvinder nok ikke helt, men det kan være, at noget af friværdien konverteres til investering i aktiemarkedet i højere grad end tidligere.
Det er kun sundt, hvis de unge får smag for investering tidligt i livet. Det kan hjælpe dem til i høj grad at tage ansvar for deres egen økonomi og sikre, at de lærer selv at spare op til alderdommen og pensionen .
Og så koster det altså væsentligt mindre at komme i gang på aktiemarkedet end på boligmarkedet.
Tag et kig i spejlet, hvis du vil vide, hvem det gavner at investere dine penge. Det samme gør sig gældende for Danmark som samfund. Det gør også, at det bliver nemmere som virksomhed at rejse kapital i Danmark, da der vil blive større interesse for investeringsmulighederne. På den måde kan der skabes flere arbejdpsladser og større økonomisk vækst.
Det har altså en række fordele både for den enkelte såvel som for det danske samfund generelt, at Danmark i større grad bliver en nation af investorer.
Opsummering Traditionelt set har danskerne været meget glad for at sætte deres sparepenge i mursten. Friværdi, det ved vi ligesom, hvad er.
Noget kunne dog tyde på, at murstenene i den grad bliver udfordret af investering i aktier i disse år.
Investering er ved at udvikle sig til en folkesport og især aktiemarkederne har de nye investorer kastet deres kærlighed på, siden vi kollektivt blev sendt hjem med arbejdet og samfundet har været lukket ned i større perioder.
Den tendens ser vi også hos NORD, hvor tilgangen af nye kunder har været stor.
For Danmark som samfund og nation er det godt nyt, da folk i højere grad bliver i stand til at spare op til alderdommen selv og i samme ombæring er med til at skabe vækst og flere arbejdspladser.
Husk, at du også kan booke en introduktion til NORD.investments eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 mellem kl. 9:00 - 17:00, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.