Bias afholder kvinder fra at investere. Men hvad gør vi ved det? Og hvorfor overhovedet spørge om dette i første omgang? Læsetid: 7-9 miniutter - Gør risikoavers til noget positivt - Rollemodeller er gode, men der er et men - Kvinder skal gå sammen - for de vil gerne lære af rigtige mennesker - Investeringsplatformene skal tilpasse sprog og billeder - Accepter dine bias før du kan udfordre dem
Bias afholder kvinder fra at investere. Men hvad gør vi ved det? Og hvorfor overhovedet spørge om dette i første omgang?
Fordi kønsforskellen på, hvem der investerer, og hvor meget mænd og kvinder hver især ejer, stadig er markant. I dette blogindlæg dykker vi ned i bias og stereotyper, og kigger på, hvilken betydning det har for kvinders (manglende) investeringsbeslutninger.
Bias er på samme tid også tankemønstre, som hjælper os i hverdagen med at træffe hurtige beslutninger. De fleste beslutninger, vi træffer i hverdagen, træffer vi, uden at tænke meget over det. Men nogle gange tager bias ‘kontrol’ over os, og får os til at dømme andre - helt uden at vi tænker over det. Bias har dog en ret smart funktion, og er et effektivt værktøj, som gør, at vi overhovedet kan fungere som mennesker, fordi det er så afgørende for vores overlevelse, at vi kan scanne vores omgivelser lynhurtigt. Er det her trygt for mig at gøre, eller ej? Bliver jeg socialt udstødt, hvis jeg gør dette, eller ej?
Hvad påvirker kvinders investeringsbeslutninger? Og hvordan får vi flere kvinder ind i investeringsverdenen? For at give et bud på dette inviterede vi Rikke Østergaard, ekspert i køn og ligestilling, med til webinaret ‘Hvad påvirker kvinders investeringsbeslutninger’. I dette blogindlæg opsummerer vi de læringsrige pointer fra webinaret, så du kan få svarene på, hvilke faktorer der har betydning. Få et sneakpeak af webinaret her:
Du kan se tidligere webinarer on demand her
For skyldes det biologi, at vi ser denne store forskel i antallet af mænd og kvinder, som investerer? Har mænd og kvinder bare forskellige interesser, eller er det mere komplekst end som så?
Til dette spørgsmål har Rikke Østergaard i første omgang to svar: 1) Vi bliver påvirket af mange faktorer, som vi har med os fra fortiden, herunder den måde, vi er opdraget på, og de normer, samfundet har pålagt os siden vi var små.
2) Vi bliver påvirket af, hvordan vi bliver opfattet lige nu , og hvordan vores omgivelser reagerer på os, når vi udøver en bestemt adfærd, eller hvilke forventninger omgivelserne har til os. Disse forventninger kommer også til udtryk i vores nuværende situation i livet.
Prøv for eksempel at teste dig selv her: Hvem ville du forvente var mest interesseret i investering? Den 30-årige mandlige mellemleder, eller den 30-årige kvindelige mellemleder? Hvis du er som de fleste, vil du nok sige manden. For økonomi er i højere grad noget vi forbinder med mænd, frem for kvinder,
En kendt myte er, at mænd og kvinder er født til at kunne bestemte ting. Fysiske forskelle kan være reelle, men interesser og evner inden for områder som investering er ikke medfødte. “Vi får ikke en interesse for aktiemarkedet, mens vi ligger inde i maven, ligesom vi heller ikke får en interesse for at skifte olie på bilen, når vi ligger inden i maven. Det er noget, der bliver lagt på os senere i livet, på godt og ondt.”, siger Rikke Østergaard.
Vild og farlig vs. mild og omsorgsfuld Rikke Østergaard tilføjer: “Små piger bliver ofte lært, at de skal sidde pænt, være høflige, lave lektier, ikke fylde for meget, være konfliktnedtrappende, forsigtige og have ordentlige principper." Drengene derimod får ofte nogle af de modsatte ting lært. De involverer sig i krig, konkurrence, lærer at dyrke deres ego og vide, hvad de vil. "De har en vildskab med sig, legene er ofte farlige, de klatrer og må gerne larme.”
Hvilke stereotyper afholder kvinder fra at investere? “Når det kommer til investering, er det en stereotyp, at en investor er en mand. Film og søgeresultater på Google forstærker dette billede. Når man googler "kvinder og investering", er noget af det, der dukker mest op, at kvinder er risikoaverse. "Altså at de har modstand på risiko”, siger Rikke Østergard,
Rikke tilføjer, at Google i øvrigt kan være en god indikator for at finde stereotyper, hvis du vil have lidt sjov med det. Et simpelt greb du kan bruge til at ændre den lettere negative klang i ordet risikoavers, er at sige risikobevidst i stedet.
Kvinder er ikke risikovillige - en fortælling med dominoeffekt “At kvinder ikke er risikovillige, er en af de bias, vi pålægger kvinder. Det kan blive til en dominoeffekt, som får betydning for den rådgivning, hun får, når hun opsøger viden eller rådgivning om investering. For eksempel, hvis hun søger viden hos venner, i banken eller en rådgiver, så vil de allerede antage, at hun er mindre risikovillig end en mand. De vil gå ud fra, at hun ikke er risikovillig, og deraf former rådgivningen sig også.”
Så vil hun nok opleve følgende reaktioner: "Åh, det ved jeg ikke, om du er så god til." Det kræver måske lidt træning? Har du prøvet det før? "Du skal også være villig til at miste pengene igen." En usikkerhed bliver altså placeret, siger Rikke Østergaard og tilføjer, at mænd måske mere vil opleve at få at vide: "Det tror jeg sagtens, du kan". “Jeg puttede nogle penge ind i nogle aktier, og det gik fint."
Kvinders selvtillid påvirkes Og så er der jo den forskel, der sker inde i os selv, siger Rikke Østergaard. Kvinder begynder også selv at tænke, at det er sådan, og udøver den usikre adfærd. Det bliver selvopfyldende, og de bliver automatisk mere risikoaverse. På samme måde sker der noget positivt, hvis kvinder får at vide: "Du kan godt investere i aktier." "Jeg tror på dig."
Det er ikke en dårlig ting at være risikoavers I forhold til at være risikoavers følger der også nogle positive ting med. Det betyder, at kvinder er mere forsigtige, researcher mere og er mere sikre, når de træffer beslutninger. Når det kommer til investering, er denne adfærd netop positiv, og det viser sig, at kvinder faktisk er bedre investorer end mænd, da de blandt andet handler sjældnere, er mere loyale overfor deres investeringer og har ikke lige stor sandsynlighed for at overvurdere egne evner som mænd.
Rollemodeller og ligestilling Men hvad virker så? Rollemodeller er gode i andre sammenhænge, hvor man vil fremme diversitet eller mere ligestilling, men gælder det også i forhold til fremme ligestilling inden for investering? Rikke Østergaard siger; “At se, at andre kvinder investerer, kan skabe positive følelser. Især hvis nogen tæt på én inspirerer en til at gøre det samme.
Rollemodeller kan dog også virke omvendt. Tanken kan for eksempel være;
"Hun kan - men jeg synes stadig, at det er svært, så det må jo være mig, der er noget galt med."
Hvad kan kvinder selv gøre? “Kvinder kan slå sig sammen.”
“De kan dele succeser og erfaringer og hjælpe hinanden." "Det kan betyde meget, at nogen sætter sig ved siden af en og hjælper én.” siger Rikke Østergaard. Det er blandt andet noget af det vi ser, i voksende Facebook communities, hvor kvinder deler erfaringer med investering og økonomi.
Nye fællesskaber, der inspirerer kvinder til at investere som Female Invest, Økonomista, Kvindeøkonomien og Moneypenny er blandt andet nogle af dem, som er skudt frem med stor succes.
Barbara Stewart der er tidligere porteføljemanager gennem 20 år, har forsket i dette fænomen og har siden 2011 årligt udgivet en global rapport under navnet ‘Rich Thinking ’. Hun mener, at de sociale medier er en ny måde, hvorpå kvinder kan erfaringsudveksle, hvis deres omgangskreds ikke taler om økonomi. Hun udtaler blandt andet i en artikel til Golden Girl Finance:
“Women are great users of social media. Social media has changed the way that women a) inform themselves about money; b) communicate about and share investment ideas; and c) find investment advisers. Women tend to be more interested in learning about investing by reading or listening to real stories from real people. They also prefer to share those lessons with their friends or with the next generation”
“Men der skal også ske noget uden for branchen og i de økonomiske institutter.”, påpeger Rikke Østergaard.
“For eksempel er der jo ikke ligeløn: Der er 7% ulighed for samme arbejde, hvilket nok også har betydning for kvinders motivation for at investere.” Derudover kan investeringsplatformene tage et ansvar ved at bruge et sprog og et billedvalg, der også tiltaler kvinder, eller en divers skare af investorer siger hun og tilføjer:
“Selvom det er de færreste firmaer, som tænker, "lad os skrive det her, således at kvinder ikke kan lide det", så kan det alligevel godt ende lidt i den retning.”
“Hvis ens målgruppe primært består af mænd, fordi man tror, at den primært består af mænd, så kommer man også til at kommunikere sådan”.
Bliv klogere på dine bias - tag en test: Hvis du vil blive klogere på hvad du har af forudantagelser og bias, kan du tage en test på Harvard Implicit (scroll ned til bunden). For eksempel spørger testen, om kvinder er gode til penge? På trods af, at Rikke arbejder professionelt med dette, siger hendes resultat på testen, at hun mener, at kvinder burde gå derhjemme og passe børn, fortæller hun 🙂 Det fortæller lidt om, hvor dybt bias ligger i os.
Lidt opløftende fakta: Selvom det i både Danmark og EU stadig mest er mænd som investerer, så skriver Danmarks statistik i deres publikation It-anvendelse i befolkningen 2021 at:
“Ikke desto mindre er det i Norden, at der er flest kvinder, der investerer online. Andelen af kvinder, der har købt eller solgt aktier og lignende, er i 2021 højest i Norge med 19 pct. af kvinderne. Sverige kommer umiddelbart efter på andenpladsen med 18 pct., mens Finland med 14 pct. ligger på tredjepladsen. Danmark er med 10 pct. på fjerdepladsen. Set i forhold til EU gennemsnittet ligger Danmark pænt, da det kun er hver 30. kvinde der har foretaget investeringer online i EU, mens det samme er tilfældet for hver 10. danske kvinde.”
Danske kvinder der investerer er altså steget 4 procentpoint fra 4 procent til 10 procent fra 2020 til 2021.
Kilde: Danmarks statistik: It- anvendelse i befolkningen 2021
5 tiltag der kan få flere kvinder til at investere: Nu er du kommet så langt, og der var meget information. Så lad os lige opsummere en gang. Vi har samlet de 5 vigtigste pointer og tiltag for dig her. 1. Gør risikoavers til noget positivt Når det kommer til kvinder og investering, er noget af det, man med fordel kan have fokus på, er fortællingen om, at kvinder er risikoaverse, da risikoavers ikke er en dårlig ting, når det kommer til investering, og fordi det både kan påvirke den rådgivning som kvinder får, ligesom det også kan påvirke kvinders eget syn på egne evner til at investere. Brug eventuelt ordet risikobevids t frem for risikoavers .
Hvis du oplever at få en investeringsrådgivning, som tager udgangspunkt i, at du enten er forsigtig, eller at du ikke kan finde ud af det, fordi du er kvinde, så gør opmærksom på det, ved at spørge vedkommende om han eller hun også ville rådgive på denne måde til en mand?
2. Rollemodeller er gode Rollemodeller er som regel gode, når det handler om at øge diversiteten eller ligestilling inden for bestemte sektorer eller emner. Men det er et men, og det er, at rollemodeller ikke udelukkende må være helte. De skal også være mennesker, og vise hvad deres succes har inkluderet af hårdt arbejde såvel som fiaskoer undervejs.
3. Kvinder skal gå sammen - for de vil gerne lære af rigtige mennesker Kvinder vil gerne lære af rigtige mennesker, og derfor er online communities på eksempelvis Facebook hvor kvinder hjælper kvinder, fysiske events eller via 1-1 læring, oplagte. På Facebook kan du som sagt søge efter Female Invest, Økonomista, Kvindeøkonomien og Moneypenny. Du kan også spørge ud i dit netværk, om der er en kvinde der investerer, som vil hjælpe dig i gang. Prøv at lave et opslag på LinkedIn, og se hvad der sker.
4. Investeringsplatformene skal tilpasse sprog og billeder Investeringsplatformene skal være opmærksomme på, om de inkluderer begge køn i deres marketing og kommunikation. Hvis du ikke føler, at du som kunde er inkluderet, så skriv til dem - eller os, hvis det er tilfældet. Vi hører gerne fra dig, hvis der er noget du mener, vi kunne gøre bedre.
5. Accepter dine bias før du kan udfordre dem Selvom vi mener, at vi behandler alle mennesker lige og fair, så undgår ingen af os, at putte andre i nogle forkerte eller snævre kasser. Ingen af os undgår at være biased. Det er dybt indgroet i os, og påvirker mennesker omkring os, ligesom det påvirker os selv og de beslutninger vi træffer. Løsningen på at minimere sine egne bias, er at acceptere, at du har dem, og være åben for at udfordre dine synspunkter. Tag testen på Harvard Implicit for at se, hvor biased du er.
Er du ny i investeringsverdenen og risikoavers, så se her: Hos Norm Invest kan du få en professionel investeringsplan, så du kan se hvordan du bør investere. Vi stiller en række spørgsmål om dig og din privatøkonomi, og på baggrund af dine svar, rådgiver vi dig om sammensætningen af din investeringsportefølje. Hos Norm Invest behøver du ikke bekymre dig om at komme til at begå fejl, for vi investerer automatisk for dig på baggrund af din personlige investeringsplan. Èn gang årligt, tjekker vi ind med dig, og sikrer at din investeringsplan stadig passer til din økonomiske situation. Måske skal din risiko skrues lidt op eller lidt ned?Det koster ikke noget at få en professionel investeringsplan hos Norm Invest. Kom i gang her.
Kilder:
Do women invest differently than men?
https://www.goldengirlfinance.com/2018/10/do-women-invest-differently-than-men/ Mænd og kvinder har forskellige tilgange til investeringer i aktier - danmarks statistik:
https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/bagtal/2021/2021-03-18-maend-og-kvinder-har-forskellige-tilgange-til-investering-i-aktier
Speciale af Ida Mouridsen: Kvinder og investering - Hvordan forholder kvinder sig til investering i 2021?
https://vbn.aau.dk/ws/files/447114365/SPECIALE_IDA_KERSTINE_LINDBAK_MOURIDSEN_2021.pdf
Du kan finde Rikke Østergaard på www.dittoditto.dk