En opsparing giver dig en god sikkerhed, hvis din cykel bliver stjålet eller din bil bryder sammen. Hvad gør du, hvis du har brug for en ny cykel, bil eller nyt køleskab nu og her?
Hovedpointer:
En opsparing giver dig ekstra sikkerhed
Renters rente-effekten kan give din opsparing et ekstra boost
Kombiner din opsparing med en investering til lave omkostninger
Rigtig mange danskere har ingen opsparing. Det er en anelse bekymrende. Forestil dig, at din bil bryder sammen eller din cykel bliver stjålet. Hvad gør du så? Uden en opsparing har du ingen sikkerhed. En opsparing har mange fordele. Investerer du din opsparing kan du potentielt set øge din formue. Du kan nemlig risikere at gå glip af mange penge over tid, hvis ikke du investerer din opsparing .
I dette indlæg går vi i dybden med, hvorfor du bør overveje at investere din opsparing og hvordan du gør det.
1. Opsparing i banken
Først og fremmest har bankerne ofte nogle løsninger, når det kommer til opsparing . Det kræver dog også, at du har mod på at tilsidesætte meget tid . Der er en minimal risiko ved at have en opsparingskonto i banken, så længe dit nettoindlån er fx 100.000 kr. Du kan dog risikere, at der er negative renter , så dit indlån falder i værdi.
Det første du kan gøre når du skal have en opsparing i banken er at undersøge, hvilke opsparingskonti der tilbydes i din bank og evt. andre banker. Her bør du undersøge, hvem der har den højeste rente og de bedste vilkår i forhold til dit behov. Ofte får du en lidt højere rente, jo længere tid du fastholder opsparingen i banken. Renterne bliver typisk tilskrevet årligt, så du løbende opbygger en større opsparing, men pengene er selvfølgelig bundet indtil slutningen af bindingsperioden.
Løsningen kan være smart, hvis du ved, at din opsparing er langsigtet. Hvis du omvendt ved, at opsparingen skal bruges inden bindingsperiodens udløb, bør du placere din opsparing på en almindelig indlånskonto eller andetsteds.
2. Investering af opsparing
Din opsparing kan med fordel investeres . For det første slipper du for de meget lave eller ligefrem negative renter, der ofte er forbundet med at have sin opsparing stående på en opsparingskonto i banken. Inflationen er i 2019 meget lav, hvilket er godt for opsparingen. En høj inflation gør nemlig, at dine penge hurtigt mister værdi . Endnu bedre er det dog at lade din opsparing oparbejde sig ved hjælp af renters rente-effekten. Hvis du også laver løbende indbetalinger, får du endnu mere ud af renters rente.
Renters rente-effekten ved investeringer og løbende indbetalinger har historisk set givet et højere afkast end den rente din bank kan tilbyde dig via en opsparingskonto. Det gælder selvfølgelig om at opnå et positivt afkast på dine investeringer. Derfor er det afgørende at have en længere tidshorisont på sin investering, således at man forøger chancen for et positivt afkast end hvis man investerede mere kortsigtet.
I et af vores tidligere indlæg har vi udarbejdet millionærtabellen:
Eksemplet viser, at du med en startinvestering på 30.000kr. og en given månedlig indbetaling (på fx 1.000 kr./mdr. ) kan føre til en million kroner . Her antages det, at der årligt opnås et afkast på 6,5% .
En investeringsplan kombineret med løbende indbetalinger på din opsparing kan altså ende med at blive ganske attraktivt i bestræbelsen på at opnå en større formue.
3. Kombinationen af opsparing i banken og i investeringer
Denne kombination kan være smart for dig der ønsker, at din opsparing gror, men at du samtidig har et beløb til rådighed hele tiden, til nul i rente. Det sidstnævnte beløb kan således bruges til fornøjelser, forbedringer i boligen eller til at løse almindelige problemer , der kan opstå i hverdagen – for blot at nævne nogle eksempler. Det er altså vigtigt at have en mindre bankopsparing til at dække de uforudsete udgifter. Det kan fx være til at dække en stjålet cykel.
Din investering bør derimod have en længere tidshorisont. Skal du fx bruge pengene om fem år, kan det være en fordel af investere dem frem for at have dem stående på din opsparing. Her bør du til gengæld ikke trække pengene ud løbende, men i stedet lade dem stå indtil du har planlagt at trække dem ud. Kombinationen af opsparing og investering er derfor god, fordi du både har en buffer i banken og en langsigtet investering.
Løbende indbetaling til investering via NORD.investments
Hvis du overvejer at starte en opsparing i investeringer, hvor du løbende indbetaler, kan NORD.investments sørge for, at dine penge bliver formidlet bedst muligt, til lavest mulige omkostninger. NORD.investments’ løsning koster maksimalt 0,75% i totale årlige omkostninger. Der forventes et årligt afkast på mellem 3,37 – 6,5% – alt efter hvilken risikoprofil du vælger.
Lyder det interessant for dig? Følg linket og modtag en gratis investeringsplan . Du kan også læse meget mere om investering og privatøkonomi på NORD.investments' blog her .
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.