En ETF er en børshandlet fond, der har det til fælles med investeringsforeninger, at investorernes beløb investeres kollektivt. Dog giver en ETF som regel en større risikospredning til meget lavere omkostninger end en investeringsforening.
Key take-aways: • En ETF giver en bred risikospredning til meget lave omkostninger.
• At investere via ETF’ere, er at følge en passiv investeringsstrategi -> passiv investering er i stor fremgang globalt, da aktive investeringsstrategier gennemsnitligt underperformer passive indeks markant.
• ETF’ere til din portefølje udvælges efter en nøje gennemgang af væsentlige parametre.
Få en gratis personlig investeringsplan baseret på ETF'ere her
Definition af en ETF ETF står for “Exchange-Traded Fund” og har det til fælles med investeringsforeninger, at investorernes beløb investeres kollektivt. På trods af flere ligheder, så er ETF’ernes puljer som oftest dog langt større, hvilket muliggør en større risikospredning til lavere omkostninger end ved investeringsforeningerne
At investere via ETF’ere, er at følge en passiv investeringsstrategi, da ETF’ere forsøger at replikere indeks (såsom det amerikanske S&P 500, det danske OMX C25-indeks osv.), eller en pulje af værdipapirer. En ETF gør sig altså ikke i "Stock-picking". Der er på nuværende tidspunkt kun en enkelt ETF, der følger det danske OMX C25-indeks, udstedt af svenske "Xact".
I USA udgør passiv investering i fonde, nu over 1/3 af alle investerede midler – I Danmark udgør investerede midler i
ETF’er har sammenlignet med aktive investeringsforeninger meget lavere omkostninger Sammenlignet, er den typiske omkostning på 1,5-2,0 %, for en aktivt forvaltet investeringsforening, altså over 30-40 gange højere end de billigste ETF'ere!
Hvordan udvælges ETF’er til din portefølje? For hver aktivklasse, region eller marked, findes de(n) bedst egnede ETF'er ved at der bl.a. monitoreres for mulige alternativer.
Her er nogle af de væsentligste parametre der nøje gennemgås ved udvælgelse af ETF'er:
Visse ETF’er er meget komplekst sammensatte, da nogle f.eks. har mulighed for at geare, shorte og udlåne En ETF er bygget således op, at den enten holder selve de underlæggende aktiver (fysisk ETF) i det fulgte indeks eller at den replikerer indekset syntetisk ved hjælp af swap-produkter. Der udvælges selvfølgelig kun de fysiske ETF’ere (der hverken er gearet eller benytter sig af at shorte) til din portefølje.
Der anvendes ETF'er med det laveste bud-udbuds spread - det vil sige med den mindste forskel i kurs ved køb og salg af ETF'erne.
De ETF'er der benyttes, er alle godkendt til brug i Danmark af Finanstilsynet. De er også underlagt det europæiske UCITS-direktiv
Med forbehold for de andre parametre der nøje gennemgås, så udvælges de ETF'er, der har den lavest mulige årlige omkostningsgrad.
Du kan læse mere dybdegående omkring udvælgelsen af ETF’ere her .
Der udvælges forskellige aktivklasser til din portefølje Benyttelsen af ETF'ere gør det nemt at få eksponering mod flere forskellige aktivklasser, i målet om, at opnå det man i Moderne Porteføljeteori kalder for en "veldiversificeret portefølje" .
Vi har udvalgt 7 forskellige ETF’ere, der følger henholdsvis aktie- og obligationsindeks verden over.
Du kan tage din gratis investeringsplan her og se hvordan dine aktivklasser og allokering ser ud
Hvorfor skal du anvende Norm Invests løsning? Her udvælges ETF’erne for dig, og din portefølje overvåges og rebalanceres løbende.
Derudover er dit depot og din konto beskyttet hos vores partnerbank. Læs mere om din sikkerhed her .
Kilder: (Mikkelsen, (Rasmussen, (Lund, (Mikkelsen, (Marriage, (Globenewswire, (Finanstilsynet,
(Fama & French K. R.,
*Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af Norm Invest Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “Norm Invest”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af Norm Invest, og som Norm Invest anser for at være pålidelige og relevante. Norm Invest påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
Norm Invest har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. Norm Invest yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.*