Forskellen på en investeringsforening og en investeringsfond er svær at gennemskue for mange. Forskellen er ikke stor, men ens er de ikke. Hvad er en investeringsforening? En investeringsforening er en ret dansk ting. Det smarte ved dem er, at de handles på en børs og derfor er nemme både at købe og sælge.
De minder derfor meget om aktier i forhold til, hvordan du køber og sælger.
I udlandet har man ikke samme tradition for børsnoterede investeringsforeninger og derfor blev ETFen opfundet.
ETFer og investeringsforeninger minder derfor meget om hinanden.
Investeringsforeninger er en nem måde at investere i mange aktier på én gang. Hvad end det gælder investeringsforeninger eller ETFer er deres arbejde professionel administration af investeringerne.
Dermed sikres du i nogen grad som kunde, at der er styr på tingene og at dem der håndterer dine penge ved, hvad de laver.
Sådan i teorien i hvert fald.
Men hvad er så en investeringsfond?
Hvad er en investeringsfond? En investeringsfond kan ikke handles på børsen på samme måde som en investeringsforening.
De findes også i udlandet og går under betegnelsen mutual funds.
Det er en go idé at gå mange sammen om investering igennem en investeringsforening. Fondene behøver ikke at være svære at handle af den grund, det foregår bare på anden vis end på en offentlig børs.
I stedet for, at du selv kan handle fonden på børsen, "går" du til fonden med de penge, du ønsker at investere, og så udsteder de investeringsbeviserne til dig og investerer pengene.
Nogle danske fonde kan du kun investere i, hvis du som minimum kommer med 750.000 kr.
Både fonde og foreninger kan mindske omkostningerne gevaldigt, da de enkelte aktier kan købes med få store ordrer i stedet for mange små fra hver enkelt investor.
Det er også en nem måde at opnå stor diversificering i din portefølje, da fonde og foreninger kan indeholde mange hundrede, ja endda tusindvis af aktier.
Det er på grænsen til umuligt for en almen investor at opnå den spredning ved at købe de enkelte aktier selv.
Forskellen helt kort Begge typer af investeringer bliver ofte omtalt som fonde, så du er undskyldt, hvis der opstår forvirring.
Helt kort kan vi sige, at investeringsforeninger er børsnoterede og handles på en børs.
Fonde handles udenfor børsen.
Da der er tale om investering, er sammensætningen, det juridiske og produkterne lidt mere komplicerede forhold end eksempelvis en legetøjsbutik der sælger en plastikskovl.
Men hvad for nogle fonde eller foreninger, giver det så mening at være på udkig efter?
Passive indeksfonde Indeksfonde baseret på passiv investering er vejen frem, men lad os lige starte med mulighederne.
En investeringsfond eller forening kan have én af to strategier:
Aktiv investeringsstrategi Passiv investeringsstrategi Med en aktiv investeringsstrategi forsøger fonden at slå markedet. Det skal ske ved, at de udvælger de aktier, de tror på vil klare sig bedst i fremtiden. Problemet er bare, at det er en næsten umulig opgave.
Det er svært at spå, især om fremtiden. (Storm P.) Derudover er det også ret dyrt at prøve og de omkostninger får du som investor i fonden lov at betale.
Det er dyrt at være investor i aktive investeringsfonde. Med en passiv investeringsstrategi forsøges det ikke at slå markedet. I stedet er målet at ramme det afkast markedet i gennemsnit giver, så billigt som muligt.
Efter omkostninger får den passive investor derfor et bedre afkast end den aktive investor i gennemsnit.
Og netop omkostningerne er meget vigtige.
Billige ETFer ETFer, den udenlandske udgave af investeringsforeninger, har eksisteret siden engang i 1980'erne, men har for alvor gjort deres indtog på markedet de senere år.
En ETF er bare en skal for en type investeringsforening, men de er ofte meget billige. Når det kommer til investering, så er billigt oftest et kvalitetsstempel .
De ekstremt lave omkostninger forbundet med ETFer og en passiv investeringsstrategi giver tilsammen den bedst mulige type fond at investere i.
Derfor anvender vi naturligvis ETFer til at sammensætte de porteføljer, du kan investere i igennem NORD.investments.
Vi anvender de investeringsfonde, der er bedst for dig, så du kan koncentrere dig om at bruge tiden på det, der betyder mest. Vil du gerne have hjælp til at komme hurtigt og nemt i gang? Så start med en gratis investeringsplan fra NORD investments.
Husk, at du også kan booke en introduktion til NORD.investments eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 mellem kl. 9:00 - 17:00, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.