At komme i gang med investering kan føles uoverskueligt. Måske har du spurgt dig selv: Hvem kan hjælpe mig med at investere? Du er ikke alene. Heldigvis findes der flere muligheder – afhængigt af hvor meget hjælp du har brug for, og hvor meget tid og interesse du selv har.
Her gennemgår vi de mest almindelige steder, du kan få hjælp til at investere – og hvordan du finder den løsning, der passer bedst til dig.
1. Banker og traditionelle investeringsrådgivere De fleste banker tilbyder investeringsrådgivning – enten gennem møder med din bankrådgiver eller som en del af deres online platform. Det kan være en tryg løsning, især hvis du i forvejen er kunde.
Men vær opmærksom: Traditionel rådgivning kan være dyr, og bankens egne produkter er ofte hverken de bedste eller billigste på markedet.
Fordele:
Personlig kontakt med din bankrådgiver Ofte integreret med din netbank Hvis du investerer store beløb som private banking kunde kan der være andre fordele, såsom arrangementer Ulemper:
Typisk høje omkostninger Risiko for interessekonflikter, da mange banker "rådgiver" om deres egne investeringsprodukter 2. Online investeringsplatforme og apps En hurtig og nem måde at komme i gang er via en online investeringsplatform – fx Nordnet, Saxo Investor eller en investeringsapp som Norm Invest. Her kan du enten selv vælge dine investeringer eller få hjælp via automatiserede løsninger.
Vær opmærksom på om platformen tilbyder egentlig investeringsrådgivning, eller det bare er en "guide," "vejledning" eller lignende. Investeringsrådgivning skal tage udgangspunkt i din specifikke situation og give dig konkrete råd til, hvordan du bør investere.
Husk også at tjekke, hvor tilfredse investeringsplatformens kunder er. Det kan være nyttigt at kigge på Trustpilot eller lignende.
Fordele:
Lavere omkostninger Mulighed for at investere selv eller automatisk Tilgængeligt via app og computer Ulemper:
Mindre eller ingen personlig kontakt Risiko for at begå fejl, hvis du vælger en platform uden egentlig investeringsrådgivning 3. Digitale investeringsassistenter Hvis du ikke har tid eller lyst til selv at stå for dine investeringer, kan en digital investeringsassistent være en mulighed. Det er en digital tjeneste, der – ud fra dine svar på en række spørgsmål – foreslår en portefølje, som bliver forvaltet automatisk for dig.
Hos fx Norm Invest får du:
En skræddersyet investeringsplan, der tager højde for netop din situation En professionelt sammensat portefølje Automatisk geninvestering og rebalancering Mulighed for at tale med en investeringsrådgiver på telefon eller mail, hvis du har spørgsmål En bekymringsfri investeringsoplevelse Det er ideelt for dig, der gerne vil investere – men uden at skulle være ekspert. Det tager kun fem minutter at få en gratis og uforpligtende investeringsplan .
4. Investeringsrådgivere og investeringscoaches En anden mulighed er at finde en uafhængig investeringsrådgiver eller coach, som ikke tilbyder egne investeringsprodukter. De tager typisk betaling pr. time eller pr. opgave – og hjælper dig med at lægge en plan, du selv kan følge.
Fordele:
Uafhængig rådgivning Du lærer selv mere om investering Ulemper:
Væsentligt dyrere end digitale løsninger Tager tid og kræver mere involvering fra dig 5. Familie, venner – og sociale medier? Mange søger inspiration og viden gennem venner, sociale medier eller videoer på YouTube. Det kan være en god måde at lære det grundlæggende – men husk at tage det med et gran salt. Ikke alt indhold på nettet er korrekt eller objektivt.
Hvor skal du få hjælp til at investere? Det afhænger af:
Hvor meget tid og interesse du har Om du vil investere selv eller have hjælp til det Hvor vigtig personlig kontakt er for dig Hvor mange penge du ønsker at investere Hvis du gerne vil investere, men ønsker det skal være nemt, gennemsigtigt og professionelt håndteret, så kan en moderne investeringsløsning som Norm Invest være noget for dig.
Vi tager os af alt det praktiske – så du kan investere trygt uden at skulle være ekspert.
Du kan få en skræddersyet investeringsplan her . Det tager kun fem minutter, og det er gratis og uforpligtende.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af Norm Invest Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “Norm Invest”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af Norm Invest, og som Norm Invest anser for at være pålidelige og relevante. Norm Invest påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
Norm Invest har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. Norm Invest yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.