Negative renter: Sådan undgår du negative renter i banken (Senest opdateret d. 4.11.2022).
Igennem de senere år har vi været vidner til et mystisk fænomen i Danmark.
Negative renter.
De er ved at være fortid og derfor har store dele af dette indlæg ændret sig over tid. En liste med en oversigt over, hvilke banker der har negative renter, giver ikke så meget mening, når antallet er 0.
Måske det efterhånden handler mere om at finde den bedste opsparingskonto ?
Men indlægget består, så du kan få en fornemmelse af, hvad negative renter er og hvorfor de har eksisteret.
Hovedpointer Din opsparing bliver ædt af negative renter.Undgå negative renter ved at investere.Vækst din formue med den rigtige investeringsløsning.Vi starter ud med det åbenlyse, hvad er negative renter for noget?
Hvad er negative renter? Det har gennem lang tid været normalt, at når vi sætter vores penge i banken, så får vi renter. De positive af slagsen.
Banken opbevarer vores penge og gør... et eller andet med dem. Til gengæld får vi en rente.
Med negative renter er det omvendt. Her skal du altså betale for at have penge i banken.
Du betaler simpelthen minusrenter på de penge, du har sparet op.
Men hvorfor?
Hvorfor er der negative renter? Banker lever blandt andet af at låne dine penge ud. Det er dog ikke alle dine penge, som banken må udlåne. Det er det, du måske har hørt tale om, kaldet kapitalkravet.
Derfor bliver banken nødt til at placere nogle penge i Nationalbanken. Det er bare sådan loven er.
Nationalbanken er en slags bank for bankerne.
Renten i Nationalbanken har været negativ, hvilket gør, at din bank derfor betaler penge for at opbevare dine penge.
Du er ganske enkelt en underskudsforretning for banken, når det gælder din indlånskonto.
Den regning valgte de fleste danske banker at sende videre til kunderne. Altså til dig.
Sådan undgår du de negative renter Du betaler negative renter, hvis du har en opsparing af en vis størrelse i banken.
For privatkunder gjaldt det som oftest på alt over 100.000 kr. og for erhvervskunder, var det ofte på alt over 0 kr.
Nogle banker har forskellige regler for eksempelvis børneopsparinger, pensionsopsparing og fastrenteaftaler. Samtidig er der ofte forskel på, om man har sin NemKonto tilknyttet eller ej.
Danskerne har i dag i gennemsnit over 150.000 kr. stående på deres opsparing. En opsparing kan være en god ide, men det er ærgerligt, hvis din opsparing langsomt bliver ædt op af negative renter .
Men, hvad kan du gøre for at undgå de negative renter?
Du kan investere pengene.
Hvilke banker har negative renter i 2022? Alle de danske banker har afskaffet, eller er i fuld gang med at afskaffe, de negative renter igen. Svaret på, hvilke banker der har negative renter nu, er derfor på vej mod "ingen".
Betaler du negative renter på din erhvervskonto? Mange erhvervskunder oplevede ligeledes negative renter på deres erhvervskonto.
Her var de negative renter både højere end på private konti og grænsen for, hvornår du skulle betale de negative renter var lav. Ofte fra 0 kr.
De negative renter på erhvervskonti er dog ligeledes enten afskaffet eller ved at blive det.
Du får dog sjældent positive renter på en erhvervskonto og derfor giver det stadig god mening at investere pengene.
Hos NORD.investments kan du vælge en lav risikoprofil. Kombineret med markedets måske laveste omkostninger er det et af de bedste alternativer til penge stående på en bankkonto.
Læs mere om investering af VSO midler.
Så meget taber du på negative renter og inflation De negative renter er dog ikke det eneste, der kan være en udfordring for din opsparing.
Faktisk bliver den angrebet fra to sider.
Inflationen sørger nemlig for, at pengene også bliver mindre værd.
Lad os tage et eksempel. Har du fx 100.000 kr. stående på din opsparing til en rente på -0,5 % og med en inflation på 1 % , vil din opsparing se således ud over tid.
Effekten af inflation og negative renter på din opsparing over tid. Det ser jo ikke rart ud.
Selv med en positiv rente i banken vil din opsparing stadig tabe værdi over tid på grund af inflationen.
Få et rentefradrag for negative renter Negative renter på indlån er fradragsberettigede.
Hvor du tidligere har skullet betale skat af de penge, du har fået i positive renter, får du på lige vis et fradrag for de negative renter.
Har du en konto med negative renter, så indgår renteudgifterne som en del af din kapitalindkomst og giver et fradrag på typisk tredjedele af renteudgifterne.
Det er selvfølgelig kun nogle af minusrenterne, der derfor kan trækkes fra, men lidt har også ret.
Undgå negative renter med en investering Ved at investere dine penge sørger du for, at de kommer på arbejde.
I stedet for at stå og samle støv på bankkontoen kommer de ud at tjene til føden, ligesom du selv gør det.
Der findes to grundlæggende strategier, når det gælder investering.
Aktiv investering Passiv investering Aktiv investering er når du selv, din bank eller en fond investerer pengene ved at udvælge enkelte aktier. Det kan virke tillokkende som strategi, men det er de færreste, der rent faktisk er i stand til at slå markedet.
Modsætningen er passiv investering. Her er formålet at få det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet, men at gøre det så billigt som muligt.
Netop de meget lave omkostninger gør, at afkastet bliver større.
Vi kan tilbyde en lav risiko til markedets måske laveste omkostninger - et af de bedste alternativer til en bankkonto.
Grafen viser en risikoprofil 10 ud af 20.
Vær opmærksom på din risikoprofil, når du investerer din opsparing Når man investerer sin opsparing, der ellers har stået på en indlånskonto, skal man være særlig opmærksom på den risikoprofil man investerer til.
Hvis du føler dig "tvunget " ud i at investere din opsparing, for at undgå negative renter, så vær særlig opmærksom på din risikoprofil.
Eftersom at du har haft dine penge stående på en indlånskonto igennem en længere periode, så har du formentlig en relativ lav risikotolerance. Hvorfor havde du ellers ikke investeret dine penge noget før?
Risikotolerance er et udtryk for, hvor godt du sover om natten, når markederne går op og ned.
Når vi anbefaler en risikoprofil, kigger vi både på risikotolerance, risikoevne (hvor meget du kan tåle at tabe) samt din tidshorisont.
Mange tror fejlagtigt, at man ikke får noget ud af at investere med en lav risikoprofil.
I vores "lav-risiko" porteføljer, har man en større del af obligationer i forhold til aktier. Og netop porteføljernes obligationer, får mange til at tvivle på, at man kan få et fornuftigt afkast på sin investering.
Husk din tidshorisont Udover, at du skal være opmærksom på din risikoprofil, skal du også gøre det klart for dig selv, hvor lang din tidshorisont er.
Står du og skal bruge din opsparing inden for 6 måneder, så kan det være bedre at lade dem stå til negative renter, fremfor at investere dem.
Investering medfører altid en risiko, og står du og skal købe en ejendom eller bruge pengene på et bryllup, så kan du risikere at dine penge er blevet mindre værd, når du rent faktisk skal bruge dem.
Derudover er der også omkostninger, når du køber og sælger investeringer - derfor kan det være dyrt at være investeret i kort tid.
Hos NORD.investments anbefaler vi, at du har en tidshorisont på minimum 3 år, når du investerer. Det er ikke ens betydende med, at du binder dine penge - du kan faktisk få dine penge ud med få dages varsel.
Vil du gerne vende negative renter til positivt afkast? Tag en gratis personlig investeringsplan og se hvilken løsning og risiko, der passer bedst til dig. NORD.investments tilbyder markedets måske laveste omkostninger.
Du kan også booke en introduktion til NORD.investments, hvis du har brug for en mere personlig snak, tage til et gratis webinar eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 hverdage mellem kl. 9:00 - 17:00.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.