Den bedste strategi: Brug din tid på andre hobbyer og lad pengene arbejde for dig.
Key take-aways: 1. Spred risikoen ved at investere bredt i flere investeringskategorier end blot aktier.2. Forsøg dig ikke med at udvælge aktier selv – de fleste af de private har ikke succes med det.3. Lad ikke frygten styre dig – aktiefald er ganske forventet. Du kan blot læne dig tilbage og lade pengene arbejde for dig.
Få din personlige gratis investeringsplan fra NORD her. Du skal blot besvare 12 spørgsmål og det tager mindre end 3 minutter.
Lad ikke frygten styre dig Når aktiemarkederne begynder at falde, er den naturlige reaktion, at frygte tab. Større fald på markederne giver folk lyst til at sælge, da fald får folk til at gå i panik og denne panik kan udløse endnu større fald – det er her snebolds effekten indtræffer. En ting er et mindre markedsfald på 5-10 % , der måske alt andet lige er til at håndtere – vel at mærke uden at man er ved at brække armen på sig selv i ren frustration. En anden ting er når der indtræffer en decideret aktiekrise, der modsat de små fald, historisk set kan give tab i aktiemarkederne på 50 % . Mindre fald i størrelsesordenen 5-10 % opstår på årlig basis, mens reelle aktiekriser opstår meget sjældnere, men når de endelig opstår, går der ikke mange år før markederne er tilbage på rette spor igen. I begge tilfælde (især ved en aktiekrise), kan det løbende være svært at beherske sin indre psykologi, i ren frygt for at tabe sin formue.
Aktiefald er forventet Aktiefald er en ganske naturlig del af historikken på aktiemarkederne og ved en længere tidshorisont for investeringerne, vil man derfor kunne forvente fald i markederne undervejs. Statistik viser, at man gør klogest i at følge markedet og dermed ikke selv udvælge enkelte aktier eller forsøge at time markedet. Ens investerede formue på lang sigt bliver nemlig væsentligt forringet, hvis du handler aktivt - i værste fald ender man med at tabe hele formuen. Mange overvurderer dog ofte deres egne evner, hvilket er en meget naturlig ting at gøre som menneske.
Altid overvundet alle markedsfald I virkeligheden behøver aktiefald slet ikke at være en skræmmende tanke. Hvis man hele tiden fokuserer på ens langsigtede mål, betyder det ”kun” noget på kort sigt, at markederne falder undervejs – det er en del af gamet. Historisk set har aktiemarkeder, som regel altid overvundet de værste kriser og nået nye rekordniveauer. Under finanskrisen så man, at markederne faldt med omtrent 50 % . Efterfølgende er markederne dog steget igen.
Stor spredning af din risiko i forskellige investeringskategorier Når du investerer i mere end bare aktier, ved at investere i eksempelvis virksomhedsobligationer, statsobligationer og/eller ejendomme, spreder du din risiko og står derfor stærkere i tilfælde af en krise. Det er netop sådan du vil blive investeret via NORDs løsning. Fordelingen mellem investeringskategorierne vil afhænge af din risikovillighed, risikoevne og tidshorisont. Du kan tage investeringsplanen her og se din risikoprofil (fra 1 til 20 ).
Udvælgelse af aktier på egen hånd betaler sig ikke Det kan have uheldige konsekvenser selv aktivt at udvælge eller at lade andre udvælge sine aktier, selvom det på kort sigt sandsynligvis kan generere flotte afkast. Problemet er bare, at det på lang sigt kan være meget svært, at spotte vinderaktierne. Det er få, der formår at udvælge aktier, der på sigt slår markedet efter handelsomkostninger er medregnet. Derfor giver det ikke meget mening, at forsøge sig. Selv når investeringsforeningerne formår at udvælge de rigtige aktier, kan det være en svær opgave at slå markedet, da omkostningerne i foreningerne, oftest forringer ens afkast markant.
Tab på aktier påvirker os mere end glæden ved gevinst Det kan være svært at acceptere, at man ikke med succes kan udvælge sine aktier selv og det kan være særligt svært at acceptere nederlag ved aktiefald. Det viser sig nemlig, at man bliver mere følelsesmæssigt påvirket af, at tabe penge på sine investeringer, end man føler glæde ved gevinster. Når aktierne i en periode stiger meget, er der ikke noget at sige til, at folk bliver optimistiske og at det bliver nemt, at tjene hurtige penge. Troen på at man for eksempel fortsat kan blive ved med at generere 200 % i afkast på sine tre IT-aktier, kan være stor og hvis selv eksperterne samtidigt er i tvivl, kan det virke som et naturligt ståsted, at stole allermest på egne evner.
Hvad fortiden fortæller os om aktiefald Den historiske udvikling har lært os, at tålmodighed betaler sig når det kommer til investeringer.
Jeremy Siegel (professor ved Wharton University), har skrevet bogen ”Stocks for the Long Run”, hvori han undersøgte, hvad værdien af 1 US dollar ville være blevet til (efter inflation) efter 204 år (1802-2006) , i tilfældet af at man havde investeret i henholdsvis amerikanske aktier , obligationer , guld eller dollars .
Følgende graf er fra ”Stocks for the Long Run”:
Hvis din tiptiptiptip-oldemor tilbage i 1802 havde investeret 1 US dollar i amerikanske aktier , så ville denne investering være vokset til 755.163 US dollars i 2016 . Aktiemarkederne har altid overlevet selv de værste kriser. Eksempler på dette, er blandt andet krakket i 1929 samt 1 og 2. verdenskrig . På ovenstående graf kan man se, at aktiemarkederne selv efter de største kriser har rettet sig igen. Kortsigtede svingninger i markedet påvirker altså ikke det langsigtede afkast synderligt.
Få din personlige gratis investeringsplan af NORD her. Du skal blot besvare 10 spørgsmål og det tager mindre end 3 minutter.
Kilder: Internet: (TV2, Strateg; Aktiefald er 50 procent psykologi ) (Børsen, Nyt voldsomt aktiefald: "Lige nu handles markedet på ren psykologi" ) (Betterment, Behavioral Finance investing strategi: "What to do after a market drop"? ) (Wealthfront, What goes up must come down ) (Finanshus, Frygt for inflation giver korrektion i aktiemarkedet ) (Morningstar, Performance i aktive fonde ) (NPR, Why We Care More About Losses Than Gains ) (Time, Why not pick individual stocks ) (BlackRock, Aktivklasser forklaret )
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.