Selvom markedet er "all-time high", findes der mange gode argumenter for hvorfor man alligevel skal investere.
Key take-aways: Danskerne har rekordmange penge stående på indlåndkonti i banken - mange af disse står endda på konti med negative renter. Det kan give rigtig god mening for mange, at investere deres penge. Selvom aktiemarkedet er "all-time high", så er der mange gode argumenter for at investere dine penge i markedet alligevel. Danskernes indlån i banken er på over 1.000 milliarder kr. I slutningen af 2020 udgjorde danskernes samlede indlån i danske banker over 1.000 milliarder kroner , viser tal fra Nationalbanken. Rigtig mange danskere har altså masser af penge stående på deres indlånkonto i banken. Det er ikke nogen hemmelighed, at mange betaler negative renter på deres indestående i banken - langt de fleste af landets banker har i løbet af de seneste år indført negative renter på deres indlånskonti. Se helt konkret hvilke banker, der har indført negative renter her .
Pengene kan dog generere et langt bedre langsigtet afkast ved at være investeret end blot at stå på en indlånskonto i banken. De negative renter og inflationen æder af din opsparing - det er altså umiddelbart en rigtig dårlig løsning for din opsparing, at have den stående i banken.
Hvornår giver det mening, at have kontanter stående i banken? Selvom de negative renter og inflationen æder af din opsparing, så er det dog ikke altid irrationelt, at have kontanter stående i banken.
Der findes i hvert fald 2 gode argumenter for at have en vis mængde penge stående i banken.
Har man som privatinvestor f.eks. en kort tidshorisont på mindre end 3 år, så giver det som hovedregel ikke mening, at investere pengene. Der er omkostinger forbundet ved at handle og der er større risici for at stå med et samlet tab, når man har en kort tidshorisont. Man bør som hovedregel også altid have nok penge stående i banken til betaling af uforudsete udgifter . Det kan man spare rigtig mange penge på, så man ikke unødigt skal ud og optage dyr kortfristet gæld. Det er derimod ikke et godt argument, at have kontanter stående i banken "bare" fordi man mener, at aktiemarkedet er højt/dyrt/overophedet eller hvad man nu måtte kalde det.
Det afgørende er ikke, om markedet er "all-time high" Dine venner snakker måske ofte om, hvor dyrt aktiemarkedet er - medierne skriver gerne om det selvsamme. Det kan få dig til at tvivle på om det måske er dumt at investere nu? Måske bør du vente?
Nej, du bør ikke vente. Det er der flere gode argumenter for.
Historisk set har det globale aktiemarked givet positive afkast i ca. 4 ud af 5 år (altså 80 % af alle år). Det er altså svært i gennemsnit at time det ene år, hvor markedet giver negativt afkast. NORDs porteføljenens risikoprofil 1 (bestående af 70 % obligationer og 30 % aktier), har i løbet af de seneste 10 år, blot givet negativt afkast 1 af årene. Se alle NORD porteføljernes historiske afkast her . Er man ude af markedet blot få børsdage om året, kan man risikere at miste store dele af sit langsigtede afkast på investeringerne. Man skal altså altid være investeret i aktiemarkedet. Læs mere om det i blogindlægget: Hvorfor du altid skal være investeret i aktiemarkedet Det er umuligt både at time markedet og at udvælge vinderaktier - selv eksperterne fejler. Det er altså ganske umuligt, at købe aktier "billigt", for derefter at sælge dem "dyrt" med succes. Læs mere om det i blogindlægget: Er aktiemarkedet på vej op eller ned? Selvom der har været flere større aktiekriser de sidste århundreder, har aktierne typisk altid genvundet det tabte inden for blot få år. Som eksempel herpå, faldt det globale aktiemarked ca. 30 % under coronaens indtog i starten af 2020, men det genvandt det tabte på under 1 år. Aktiemarkederne vil ofte være på sine højeste niveauer, førend de selvsagt kan nå nye højder. Statistik af det amerikanske S&P-500 indeks (fra J.P. Morgan) viser faktisk, at man som investor har været bedre tjent med at investere de dage hvor indekset har været på sit højeste end på tilfældigt givne dage. Det giver stof til eftertanke.Se graf fra J.P. Morgan herunder: https://www.jpmorgan.com/wealth-management/wealth-partners/insights/top-market-takeaways-is-it-worth-considering-investing-at-all-time-highs Der er altså mange gode argumenter for at komme i gang med at investere uanset de gældende markedskurser. Hvordan investerer du så på smarteste vis?
Den tålmodige investor vinder Du investerer ganske simpelt smartest ved at følge disse 2 generelle råd:
Investér langsigtet efter en passiv investeringsstrategi Aktiemarkederne er fra tid til anden præget af negative stemninger, men over længere sigt, har markederne historisk set altid overvundet selv de værste korrektioner og kriser. Således er den tålmodige investor altid vinderen i det lange løb. Det rationelle er at følge en passiv investeringsstrategi og stille sig tilfreds med det langsigtede aktieafkast som markederne har givet.
Investér med løbende indbetalinger Ved løbende at indbetale til investering køber du både når markedet er billigt og dyrt. Den smarte investor investerer altså også løbende. Det kan gøres ved at ved at sætte en automatisk overførsel op hver måned a la en månedsopsparing via NORD . Den smarte investor ved nemlig, at det hverken er smart at forsøge sig med markedstiming eller aktieudvælgelse. Vedkommende stiller sig fuldt tilfreds med markedsafkastet. Så hvis du bekymrer dig om det nu er det rigtige tidspunkt at gå ind i aktiemarkedet på eller ej, så kan løbende indbetalinger sikre, at du spreder din risiko over tid. Læs mere om det i blogindlæggene Boost din opsparing med løbende indbetalinger & Spred din risiko over tid med Dollar-Cost Averaging
Investér passivt via NORD til ultra lave omkostninger Hos NORD.investments kan du investere frie-, selskabs- såvel som pensionsmidler til ultra lave omkostninger. NORD følger en passiv investeringsstrategi , der historisk set har klaret sig rigtig godt. Du kan også med fordel investere løbende hos NORD.
Tag en gratis personlig investeringsplan og få sammensat en portefølje med ETFere , der passer til dig.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.