Rebalancering af din portefølje hjælper dig med at fastholde din risiko og dit forventede afkast. Rebalancering er et glimrende investeringsværktøj til at nå dine mål.
Hvad er rebalancering? Generelt vil aktier over tid tendere til at stige mere i værdi end obligationer. Det fortæller historien os i hvert fald. Det bevirker helt konkret, at din portefølje over tid vil bestå af en større procentdel af aktier og mindre procentdel af obligationer i forhold til din oprindelige portefølje. For at fastholde din risiko og dit forventede afkast undervejs i investeringsperioden, er det derfor en rigtig god idé med jævne mellemrum at rebalancere sin portefølje. Din portefølje skal ved forskydninger så at sige synkroniseres tilbage til din oprindelige portefølje.
Eksempel på rebalancering:
Nedenunder ses et eksempel på hvornår det kan være hensigtsmæssigt at rebalancere Erik's portefølje:
Som det kan ses i eksemplet har vægtene i Erik's portefølje forskudt sig til at porteføljens samlede aktieeksponering er steget fra 30 % til 38 % , mens at den samlede eksponering i obligationer er faldet fra 70 % til 62 % . Erik's portefølje er altså blevet mere risikabel i forhold til hvad den oprindeligt var. For at rebalancere, så porteføljen synkroniseres tilbage til de oprindelige vægte, skal der dermed sælges lidt aktier og derefter købes lidt obligationer. Der skal helt konkret sælges lidt ud af de globale aktier og aktier fra de nye markeder og derefter købes lidt europæiske stats- og virksomhedsobligationer.
Risikooptimer med rebalancering Ved løbende at rebalancere din portefølje, fastholder du din porteføljes risiko uanset om markedet stiger eller falder. Over tid vil dine aktivklasser give forskellige afkast, der kan ændre porteføljens oprindelige aktivallokering. For at genskabe porteføljens oprindelige afkast- og risikoforhold, bør porteføljen derfor rebalanceres. Rebalancering hjælper dig altså med at nå dine overordnede investeringsmål.
Som et eksempel på en institution der anvender rebalancering, kan nævnes Yale University i USA, der i løbet af de sidste årtier har haft stor succes med at have en bred portefølje bestående af både aktier, obligationer, ejendomme med flere, som de jævnligt rebalancerer. Læs mere om universitetets aktivallokering
Hvor ofte skal man rebalancere sin portefølje? Der findes ingen klar formel for hvor ofte det giver mening at rebalancere sin portefølje. Man bør afveje gavnen af rebalacering med de omkostninger, der er forbundet derved.
Ifølge forskning fra Vanguard (der er en af verdens største kapitalforvaltere), viser det dog sig typisk at kunne svare sig, at rebalancere sin portefølje 1-2 gange årligt . Hyppigheden afhænger dog også af hvor store forskydninger der sker i porteføljen i løbet af et givent år.
Norm Invests algoritme er opsat til at kigge efter forskydninger i kundernes porteføljer hver 3. måned og rebalancerer kun hvis mindst en aktivklasse (1 ud af 7 aktivklasser) har forskudt sig markant i forhold til den vægt den har i den oprindelige risikoprofil's portefølje. Markant forskydning er i den henseende defineret som 3 eller flere risikoprofilers porteføljer.
Kan man selv rebalancere sin portefølje? Det korte svar er ja. Du kan godt selv rebalancere din portefølje, men det kan være både teknisk- og følelsesmæssigt svært , dyrt samt tidskrævende .
Derfor skal du ikke selv stå for rebalancering Det kan i den forbindelse være en god idé at udarbejde et excelark til formålet. Forvent dig i gennemsnit at skulle rebalancere din portefølje I øvrigt er det også ofte Som det sidste kan det
Sæt din investering på autopilot hos Norm Invest Hos Norm Invest bliver du jævnligt rebalanceret. Hvis din portefølje forskyder sig, så gør vi dig opmærksom på det og med din accept foretager vi rebalanceringen. Rebalanceringomkostningerne er selvfølgelig medregnet i de totale årlige omkostninger på maksimalt 0,75 % .
Kilder: *Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af Norm Invest Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “Norm Invest”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af Norm Invest, og som Norm Invest anser for at være pålidelige og relevante. Norm Invest påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
Norm Invest har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. Norm Invest yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.*