Hvis den investeringsrådgivning du får, ikke er i din bedste interesse, er det så overhovedet rådgivning? Ikke rigtig vel? Det er i hvert fald ikke uvildigt! I dagens indlæg skal vi se lidt nærmere på uvildig investeringsrådgivning. Hvornår er der tale om uvildighed, hvorfor er det vigtigt og kan du overhovedet stole på, at din rådgiver varetager dine interesser?
Vi starter lige ud med at få en fælles forståelse for ordet uvildig.
Hvad betyder uvildig? Den Danske Ordbog skriver følgende om ordet uvildig:
Uafhængig eller upåvirket af egne eller andres interesser, følelser eller meninger. Når det gælder privatøkonomi og især investeringer, giver det her mening at fokusere på delen om egne interesser.
Du har som potentiel kunde naturligvis en interesse i, at den rådgivning du får, er uvildig i ordets egentlige forstand.
Faktisk kunne man gå så langt som at sige, at, hvis rådgivningen ikke er uvildig, er der slet ikke tale om rådgivning. Så er det bare salg, forklædt som rådgivning. Eller hvad?
Det vender vi lige tilbage til om lidt.
Lad os se lidt nærmere på uvildig investeringsrådgivning.
Uvildig investeringsrådgivningUvildig investeringsrådgivning er rådgivning, hvor der blandt andet ikke skeles til egne interesser.
Det betyder i praksis, at du som kunde skal have en rådgivning, der ikke favoriserer den pågældende rådgivers egne økonomiske interesser.
I den her sammenhæng kunne det være egne produkter, da den pågældende bank, børsmægler eller investeringsforening kan have en økonomisk interesse i at anbefale og sælge et bestemt produkt.
Basalt set et produkt, hvor de tjener mere, men som ikke er det bedste for dig.
Går du til bank X og beder om investeringsrådgivning, og Bank X har et investeringsprodukt i form af en fond, der er deres egen, vil de så altid anbefale dig den eller det investeringsprodukt, der i virkeligheden passer bedst til dig?
Også selvom det kommer fra en konkurrent?
Også, hvis de kan tjene mere på at anbefale dig deres egne produkter?
Vil bank X nogensinde anbefale dig en investering i et produkt fra bank Y?
Det er i deres interesse at få dig investeret i deres eget produkt. Så må du selv afgøre, hvor sandsynligt det er, at de anbefaler dig noget andet.
Der er derfor ikke tale om uvildig rådgivning, hvis de råd du får, er påvirket er rådgiverens egne interesser.
Direktøren for finanstilsynet kom for nyligt med en hævet pegefinger til bankerne i Finanswatch :
“I skal huske, I skal varetage investorernes interesser. Det, der ikke må ske, er, at I vælger en udbyder, som giver jer en masse penge, og ikke den udbyder, der er i investorernes bedste interesse,” siger Jesper Berg i en tale til Lokale Pengeinstitutter. Danskerne er ikke dumme, det ved de i princippet godt.
Det er bare svært at gennemskue.
Det er svært for kunden at gennemskue, om de reelt får uvildig investeringsrådgivning og om den er i deres egen bedste interesse. Det er sådan set ret enkelt og ikke særlig teknisk i forhold til uvildig rådgivning. Når det kommer til lovgivningen, er der dog to yderligere aspekter, vi skal omkring.
Betalingen for rådgivningen skal komme fra kunden. Rådgiveren skal tilbyde en bred vifte af investeringsmuligheder. Lad os starte med, hvor pengene skal komme fra.
Pengene skal komme fra kunden For, at der kan være tale om uvildig investeringsrådgivning, må investeringsrådgiveren kun modtage betaling fra kunden.
Det skal være med til at sikre, at der ikke opstår en interessekonflikt.
Det kunne jo gælde, at en investeringsforening betaler en rådgiver for at anbefale deres produkter. Dermed tjener investeringsrådgiveren både på "rådgivningen" til kunden og på anbefaling af et bestemt produkt.
Forestil dig ydermere, at denne betaling er baseret på, hvor meget rådgiveren sælger af investeringsforeningens produkter. Det giver investeringsrådgiveren et økonomisk incitament som er svært at se bort fra, når de skal rådgive kunden.
Det er ikke uvildigt af åbenlyse årsager.
Vi går videre til den brede vifte.
En bred vifte af muligheder Yderligere hænger det sådan sammen, at uvildig investeringsrådgivning skal tage udgangspunkt i en bred vifte af investeringsmuligheder.
Der skal ganske enkelt være et stort og bredspektret udvalg på hylderne, ellers er det ikke uvildigt.
Så hvis du som rådgiver alene rådgiver om investering i én fond eller én type fonde, så er udbuddet ikke bredt nok til, at det kan opfattes som uvildigt.
Det leder os videre til et kig på de dyre aktive fonde.
De aktive fonde er dyre Udover, at du kan risikere at blive investeret i produkter, der ikke er i din bedste interesse, når rådgivningen ikke er uvildig, så er der også en meget stor sandsynlighed for, at den investering er i aktive fonde.
En aktiv fond udvælger aktier for at slå markedet. Den udvælgelse kan ske på mange forskellige måder, men fælles for dem alle sammen er, at det forventede afkast for investoren nødvendigs må være lavere end ved passiv investering, grundet de højere omkostninger ved aktiv investering.
Det er simpel matematik.
Og det viser empirien os.
Nogle fonde slår markedet før omkostninger, andre gør ikke.
Det giver samme gennemsnitlige afkast som passiv investering, der pr. definition er så tæt på gennemsnittet som muligt. Før omkostninger.
Meget få aktive fonde slår markedet efter omkostninger.
Meget få.
Det er svært at finde på ét eneste argument for, at det nogensinde skulle kunne være i din interesse at blive anbefalet en investering i dyre aktive fonde.
Alt forskning de sidste 60-70 år peger entydigt i den retning, at aktiv investering giver et dårligere afkast efter omkostninger , så hvordan det fortsat kan lade sig gøre at sælge aktiv investering, er lidt en gåde. Der må findes mange dygtige sælgere forklædt som rådgivere rundt omkring.
Carsten Tangaard, professor i finansiering fra Århus Universitet, har udtalt det ret tydeligt i Berlingske :
“Det fænomen med, at man ikke slår markedet, det er nærmest lige så veldokumenteret, som at solen står op i morgen.” Bum.
Passiv investering slår aktiv investering efter omkostninger... Det burde din investeringsrådgiver fortælle dig. Men kun at tilbyde passive produkter er altså ikke nok til at kunne kalde sig uvildig investeringsrådgiver.
De dyre og meningsløse aktive fonde skal også være at finde på hylden. Selvom det ikke er i kundens interesse.
Det leder os videre til et kig på os selv, NORD.investments.
NORD.investments er rådgivning i kundens interesseHos NORD.investments har vi kun passive produkter på hylderne.
Hvorfor?
Fordi vores mål er at tilbyde kunderne den type investering, der er i deres bedste interesse. Det er hele grundlaget for forretningen. Billig og nem passiv investering.
Billig , fordi omkostningerne tager af afkastet.Nemt , fordi verden og livet er kompliceret nok i forvejen.Passiv investering , fordi det gennemsnitlige afkast er højere.Det betyder, at vi yder rådgivning, der er i kundens bedste interesse. Din bedste interesse. Vi tjener ikke ekstra på at have den ene eller den anden ETF i porteføljerne.
Der er kun én, vi får penge fra og det er kunden. Derfor er det kundens interesser, vi tager udgangspunkt i.
Derfor sammensætter vi porteføljerne, så de er så brede og billige som muligt, hvilket er bedst for dig.
Det mener vi, er måden at skabe fremtidens investeringsløsning på. Rådgivning der er i din interesse.
Stoler du på, at de gør det samme nede i banken?
Start med en gratis investeringsplan og find ud af, om NORD.investments kunne være den rigtige løsning for dig.
Du kan også booke en introduktion til NORD.investments, hvis du har brug for en mere personlig snak, tage til et gratis webinar eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 hverdage mellem kl. 9:00 - 17:00.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.