Investering behøver ikke at være svært eller at tage lang tid. Bliv klogere på, hvordan du kommer i gang på bare 10 minutter. Vi starter ud med myten om, at investering er gambling.
Investering er ikke gambling Investering er ikke gambling , men du er lovligt undskyldt, hvis du opfatter det sådan, da der eksisterer en gråzone imellem de to.
Der findes to former for gambling:
Hasardspil er udelukende et spørgsmål om held, hvor vinderen udpeges tilfældigt. Det kunne være den klassiske enarmede tyveknægt.
Den anden type gambling er karakteriseret ved at indeholde et element af dygtighed, omend held stadig spiller en rolle. Et godt eksempel er poker.
Med investering gælder det, at pengene ikke satses i et spil om held. De kommer i stedet på arbejde og du er sikker på, som investor at modtage noget til gengæld.
Køber du aktiebeviser i en virksomhed, bliver du medejer af virksomheden. Det giver dig ret til en andel af det eventuelle overskud virksomheden genererer.
Det er ikke ensbetydende med, at du med sikkerhed vil blive rigere, der findes ikke nogen sikker investering , men du ved med sikkerhed, at du er medejer af den pågældende virksomhed.
Det er dog muligt at handle meget spekulativt med investeringsobjekter, enten med en kort tidshorisont eller decideret gearing. I så fald er der mere tale om gambling end investering.
Men gamblere er ikke det, vi ønsker at være, vi vil gerne være investorer. Vejen dertil starter med en risikoprofil.
Investering og gambling er ikke det samme, men for den utrænede kan de godt ligne hinanden.Din risikoprofil Din risikoprofil er udgangspunktet for din investering og din investeringsstrategi.
Risikoprofilen består af 3 overordnede elementer:
Din tidshorisont Din risikotolerance Din risikoevne Din tidshorisont fortæller noget om, hvornår du skal bruge pengene, der skal investeres. Skal du først bruge pengene om 50 år, for eksempel, hvis du er ung og ny på arbejdsmarkedet og du ønsker at spare op til en pension, kan du tåle at tage meget risiko. Er du i slutningen af 60'erne, er din situation en helt anden.
Risikotolerancen er af mere psykologisk karakter og går ud på at finde frem til, hvor meget risiko du er komfortabel med at tage. Her er der stor forskel på os mennesker og det skal reflekteres i den måde vi investerer på. Det duer jo ikke, at du påtager dig for meget risiko og bekymrer dig så meget om dine investeringer, at du ikke kan sove om natten.
Din risikoevne er mere objektiv. Den fortæller noget om din situation baseret på din indtægt, disponibel indkomst, gæld osv.
Du kan prøve at vurdere dig selv ud fra de tre elementer, men det er meget svært. Det er ofte noget, vi som investorer skal have lidt hjælp til.
Derfor kan du hos NORD.investments få en gratis investeringsplan , så du netop kan finde frem til din risikoprofil.
Risikoprofilen fortæller dig noget om, hvordan fordelingen imellem aktier og obligationer skal være i porteføljen.
Aktier Aktier er nok det mest kendte investeringsaktiv. Aktier i sig selv er ikke specielt komplicerede.
Køber du aktier i en virksomhed, bliver du aktionær og dermed medejer i virksomheden.
Som aktionær kan du tjene penge på to måder:
Nogle virksomheder vælger at betale en del af overskuddet tilbage til aktionærerne i form af udbytte.
Nogle virksomheder udbetaler en del af overskuddet som udbytte til investorerne. Virksomheden kan også blive mere attraktiv som investering, hvilket betyder, at prisen på aktien stiger. Det er en kursstigning.
Summen af de to kalder vi for afkast og som investorer er vi naturligvis ude efter det bedst mulige afkast.
Det andet aktiv din portefølje skal bestå af er obligationer.
Obligationer Obligationer er basalt set en form for lån.
De findes i mange afskygninger, men for nemhedens skyld inddeler vi dem i tre grupper:
Statsobligationer Realkreditobligationer Virksomhedsobligationer Statsobligationer er et lån til en stat, realkreditobligationer er lån til ejendom og virksomhedsobligationer er lån til virksomheder.
Med obligationer kan du tjene penge på to måder:
Obligationen udbetaler en rente, lidt som aktierne udbetaler et udbytte og så kan de stige i kurs, hvilket kan komme dig til gode.
Den bedste strategi til investering i både aktier og obligationer er passiv investering.
Passiv investering Den bedste måde at få sammensat et godt mix af aktier og obligationer er passiv investering.
Aktiv investering er, når du som investor eller en fond på dine vegne prøver at udvælge de aktier, der kommer til at klare sig bedst i fremtiden. Tilmed prøver de måske også at time køb og salg. Det er der ikke mange beviser for virker, så derfor giver det mere mening bare at købe hele markedet.
Formålet med aktiv investering er at prøve at slå markedet med risiko for at tabe til markedet.
Med passiv investering afvises forsøget på at slå markedet. I stedet er målet at afspejle markedet så tæt som muligt og så billigt som muligt. Det gøres ved, at en passiv indeksfond afspejlder et indeks, eksempelvis et verdensindeks, et amerikansk indeks eller et europæisk indeks.
Når det gælder passiv investering er billigt et kvalitetsstempel.
En billig og passiv poertefølje er den bedste investering for langt hovedparten af investorerne. De billigste fonde er ETF'er og derfor består NORD.investments porteføljer selvfølgelig af dem.
At sammensætte en portefølje af aktier og obligationer kan du godt gøre selv, men det er ikke så billigt, som du måske tror, det kræver noget indsigt og lyst til at stå med det ansvar selv og sidst, men ikke mindst, tager det en del tid løbende. Også selvom du gør brug af passive indeksfonde.
Derfor er gør-det-selv vejen ikke den rigtige for langt de fleste investorer, her kommer formuepleje i stedet ind i billedet.
Formuepleje er helt enkelt kendetegnet ved, at nogle andre passer og plejer din formue for dig. De investerer pengene for dig og du skal i princippet ikke foretage dig noget, andet end eventuelt at investere yderligere eller hæve nogle af pengene efter behov.
Traditionelt set var formuepleje kun noget banker og ganske få formueforvaltere tog sig af. Ofte var det forbundet med en vis mystik, da du som kunde ikke var helt klar over, hvad de foretog sig eller hvorfor.
Det var faktisk svært at vide sig sikker på, at de gjorde tingene på en måde, der var i din bedste interesse. Tilmed tog de sig meget dyrt betalt for det og som du vil blive bekendt med senere, har omkostningerne en meget stor betydning for dit fremtidige afkast.
Derfor er det ikke så underligt, at der med den øgede digitalisering af den finansielle sektor kom en ny form for digital formuepleje på banen.
Investeringsrobotterne gjorde deres indtog.
Investeringsrobotter En investeringsrobot er basalt set den moderne digitale udgave af formuepleje.
Investeringsrobotter har intet med high-frequency trading at gøre, altså at købe og sælge værdipapirer i et ustadigt tempo med en forventing om, at en magisk algoritme kan gøre dig rig.
En investeringsrobot er bare et populært udtryk for det at digitalisere formuepleje.
Det betyder, at du i princippet kan gå fra en overvejelse om, hvorvidt investering er noget for dig til at være fuldt investeret uden nogensinde at skulle møde op i banken.
Det er en komplet digital rejse fra potentiel kunde til investor.
En investeringsrobot er en moderne digital udgave af formuepleje. Det betyder, at en masse dyre led bliver skåret fra og prisen derfor kan trykkes helt i bund. Det betyder også, at intet foregår bag lukkede døre uden mulighed for at gennemskue, hvad der der reelt sker med dine penge.
Du kan sammenligne investeringsrobotternes omkostninger og afkast helt frit og på baggrund deraf beslutte dig for, om det er den rigtige investering for dig.
Hos NORD.investments kan du dog også sagtens komme til at tale med et menneske af kød og blod, hvis du er mere tryg ved det.
Boost din investering med månedlige indbetalingerNår først du har fået investeret de første penge, gælder det om at få opsat en månedlig indbetaling , så du kan booste din investering løbende.
Det er en måde at sætte hele din investeringsstrategi på automatpilot og de løbende indbetalinger har en kæmpe effekt på dit afkast på den lange bane.
Effekten af månedlige indbetalinger Lad os antage, at du starter ud med at investere 30.000 kr., at du får 6% i afkast om året i gennemsnit og lader investeringen løbe i 30 år.
I så fald vil du ende med 172.304 kr. i hænderne.
Ikke dårligt, men lad os se, hvad der sker, hvis vi booster det.
Lad os i stedet antage, at du starter ud med at investere 30.000 kr., at du får 6% i afkast om året i gennemsnit, løbende investerer yderligere 2.000 kr. om måneden og lader investeringen løbe i 30 år.
Her vil du i stedet ende med 2.131.366 kr. Samlet set vil du have investeret 750.000 kr. og de 1.381.366 kr. vil være kommet fra afkast.
De månedlige indbetalinger gør en stor forskel.
Opsæt løbende indbetalinger hos NORD Det betyder i praksis, at du lige skal kende dine kontooplysninger til din konto i Saxo Bank - Saxo Bank er NORDs partnerbank.
Dem finder du sådan her:
På mobilen:
Log ind i din NORD-app på din mobil. Hvis du har flere konti, skal du vælge den du vil overføre til. Tryk på knappen "mere" (de tre prikker nederst i højre hjørne). Vælg "konto". Derefter kan du se dit konto- og registreringsnummer. På computeren:
Log ind på https://app.nord.investments/ . Tryk på "Mere" og du vil kunne se dine konti med dertilhørende konto- og registreringsnumre i fanen Information. Herfra gælder det bare at opsætte en fast overførsel fra din bank til din konto hos Saxo Bank, eksempelvis når du får løn. På den måde sætter du din løbende investering på automatpilot, hvilket betyder, at du ikke løbende skal huske at overføre.
Det tilbyder NORD.investments Hos NORD.investments starter du med at få en gratis investeringsplan . Investeringsplanen er til for at afdække din risikoprofil.
På baggrund risikoprofilen bliver du anbefalet en investering. Den kan du takke ja til, men du kan også vælge en højere eller lavere risiko.
Derfra åbner du en konto og indbetaler i første omgang som minimum 30.000 kr.
Det er med vilje gjort rigtig nemt at komme i gang med din investering hos NORD.investments. Det tager kun 10 minutter. Du kan derefter vælge at lave en fast overførsel til din konto og er beløbet på minimum 2.000 kr. bliver pengene investeret. Du kan godt overføre mindre, men pengene investeres først, når der står 2.000 kr.
Er du rigtig smart logger du lige ind på NORD.investments og aktiverer forhåndsgodkendelse. Så skal vi ikke indhente din accept til at investere de ekstra indbetalinger hver måned.
Hos NORD.investments kan du både åbne konti til frie midler, pensioner og virksomhedsmidler.
Vi tilbyder 20 forskellige standardporteføljer, 20 forskellige bæredygtige porteføljer og en 100% aktieportefølje.
Der er derfor rige muligheder, både når det gælder kontotyper og indholdet til dem.
Start med at få din gratis investeringsplan og find din risikoprofil.
Husk, at du også kan booke en introduktion til NORD.investments eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 mellem kl. 9:00 - 17:00, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.