Foto af Niels Ahlmann Olesen fra Berlingske Business
Key takeaways:
Lars Kroijer anbefaler at du som investor:
• Investerer efter simple grundprincipper
• Gør op med dig selv, om du rent faktisk har en fordel, som berettiger dig til at være en aktiv investor
• Sammensætter en portefølje af verdens-index og obligationer
• Køber de billigste, bredeste og mest skatteoptimerede verdens-index
Lars Kroijer: Rådgiver for flere investeringsforeningers bestyrelser, investor og forfatter
Lars Kroijer rådgiver flere investeringsforeninger, baseret i bl.a. London, Mumbai og Hong Kong, i aktier og investering. Han har selv tidligere været manager for en hedge fund i New York og arbejdet som CIO for en hedge fund i London. Lars Kroijer har også for nyligt udgivet to bøger om aktieinvestering og personlig finans i 2010 og 2013.
Udover at udgive to bøger omkring aktieinvestering og personlig finans har han i forbindelse med sin udgivelser også lavet en serie af videoer. De mange års erfaring indenfor investering har også resulteret i at Lars Kroijer løbende bliver interviewet af store internationale nyhedmedier som BBC, CNN, Financial Times, Bloomberg og Forbes, blandt mange andre.
Vi inviterede Lars Kroijer indtil en snak omkring investeringer.
Han fortalte blandt andet om:
• Risiko : Hvordan man opsætter den bedste portefølje efter ens personlige behov.
• Aktiv og passiv investering : Hvad er fordelene og ulemperne.
• Psykologi : Hvordan får man ens psyke til at arbejde til ens eget bedste.
• Fejl : De største fejl investorer begår.
Hvad er dit bedste råd til den almene investor?
VIDEO
Lars Kroijer er skeptisk overfor den almene investors evne til at udvælge den helt rigtige aktive forvalter og aktie.
”Tænk meget over din evne til at slå markedet. Eller mangel på samme.” Lars Kroijer
Som almen investor er det vigtigt at huske, at det er ekstremt svært at slå markedet. Selv for de mest erfarne investorer er der kun omkring 10%, som over en 10-årig periode, slår markedet. Det kan derfor, for langt de fleste investorer, bedst betale sig at investere sig i et verdens-indeks. Ved det mener han et indeks , som følger de fleste markeder og virksomheder verden over. Derved undgår man hovedpinen, ved at skulle finde en aktiv forvalter, som med høj sandsynlighed alligevel vil præstere værre på lang sigt. Det er ligeledes svært selv at udvælge en portefølje, som vil slå markedet. Ved selv at prøve at slå markedet siger du indirekte, at du ved noget, som markedet ikke ved.
Erkendelsen af, at man hverken selv kan udvælge den perfekte portefølje eller udpege den rigtige aktive forvalter, er ekstremt værdifuld. At have en sund skepsis kan derfor spare den almene investor rigtigt mange penge!
Lars Kroijer anbefaler, at man opgør sin portefølje i to aktivklasser: aktier og obligationer. Deri skal man købe henholdsvis et verdens-indeks og sikre statsobligationer, som f.eks. de danske. Balancen mellem de to aktivklasser skal man selv udvælge på baggrund af ens risikoprofil. En ung investor kan f.eks. tage en større risiko, idet at markedets volatilitet udjævner over tid. En ældre investor med en kortere investeringshorisont vil måske ligge en større andel af formuen i statsobligationer for at undgå potentielle værditab.
Hvad er din anbefaling til den almene investor?
VIDEO
Investorer skal generelt være meget opmærksomme på deres individuelle risikoprofil. Ens portefølje skal derefter afspejle ens risikovillighed med investeringer i henholdsvis verdens indeks og sikre statsobligationer. Det er vigtigt at huske, at obligationernes udløb og din tidshorisont skal have samme udløbsdato.
Når du sammensætter din risikoprofil, skal du være opmærksom på at obligationer generelt har væsentlig lavere risiko end aktier. Ved at have en større andel af ens portefølje i obligationer, så vil du derfor være mere sikker på, at dine penge ikke mister værdi. Obligationer giver dog typisk et lavere afkast over en længere tidshorisont. Aktier, som til gengæld er mere risikable, idet at de er mere volatile, giver over en tidshorisont på 30 år et langt højere afkast end obligationer.
Er du i tvivl om hvordan du skal sammensætte din risikoprofil?
Klik her og tag vores test , hvori du kan finde ud af hvilken risiko der bedst passer dig.
Hvorfor skal man være passiv og ikke aktiv investor?
VIDEO
”Der er faktisk ret lidt statistik, om hvorfor man skal være aktiv fremfor passiv”.
Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé at være en aktiv investor, men man skal kunne forklare, hvorfor man synes, at det er en god ide, siger Lars Kroijer. Du skal være klar over, hvorfor du er aktiv. Vi har en tendens til at glemme vores fejl og huske vores gode investeringer. Den gennemsnitlige investor underperformer nemlig markedet markant over en længere periode.
Hvorfor har folk så en tendens til at gøre det alligevel? Det skyldes simpelthen, at vi rent psykologisk husker vores gode investeringer og glemmer vores dårlige.
En anden hyppig fælde investorer falder i, er at antage, at al fortjeneste er ’godt’. En investor kan f.eks. være ganske fint tilfreds med selv at have opnået er afkast på 3-4% hvert år i en årrække. Men sammenligner man med det gennemsnitlige historiske afkast på 6-7% om året, er det altså ikke særligt imponerende. Psykologi kan derfor være en fjende, og unødig aktivitet og usikkerhed kan følge.
Derfor råder Lars Kroijer den almene investor til at investere passivt, medmindre de føler, at de har en oprigtig og stærk fordel, som andre investorer ikke har. Hvis du indarbejder disse få principper, vil du være langt bedre stillet ift., hvad 99% af de aktive forvaltere udbyder.
Det er ikke første gang, vi hører aktie- og økonomieksperter udtale sig om fordelene ved passive investeringer . Både Karsten Engmann Jensen , som er personlig rådgiver hos pengeministeriet, samt Teis Knuthsen , investeringsdirektør i Kirk Kapital, har tidligere snakket med os om de væsentlige fordele, der er ved at investere bredt og passivt.
Ønsker du at se hele interviewet?
Hvis du vil høre alle Lars Kroijers anbefalinger, så kan du se hele interviewet nedenfor (det varer ca. 32 min.):
VIDEO
"Investing Demystified" af Lars Kroijer
I forbindelse af med udgivelsen af sin bog har Lars Kroijer lavet en serie ved navn Investing Demystified. Serien er baseret på det præmisen om at de fleste investorer, private såvel som professionelle, ikke kan slå markedet.
Præcis som han forklarede i interviewet med NORD.investments, så bør disse investorer vurdere deres evne til at slå markedet. Lars Kroijer mener, at disse investorer bør investere i "verdensindekset" for at få markedsafkastet. I videoerne fortæller han, hvordan størstedelen af alle investorer vil få langt mere ud af at tage sig til takke med verdensindekset frem for at prøve at slå markedet.
Se første afsnit her:
VIDEO
*Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.
*Indlæggets holdninger er baseret på interviewet af Lars Kroijer optaget d. 2 august 2018.