Med en månedsopsparing via NORD.investments sikrer du, at du er en disciplineret investor, der passer og plejer dine investeringer optimalt. Hovedpointer Du kan investere det hele på én gang eller dele det op Du kan ikke time markedet Sæt din investering på automatpilot med en månedsopsparing Indhold Når det kommer til investering , er der oftest to scenarier, der gør sig gældende.
Du ønsker løbende at investere penge. Du har en sum penge, du gerne vil investere på én gang. Den løbende investering kan eksempelvis ske via en månedsopsparing, hvilket der er mange fordele ved og det bliver du bl.a. klogere på i dette indlæg.
Dette indlæg kommer omkring følgende:
Vi starter med at se på et dilemma, der opstår når man har en sum af penge, der skal investeres.
Skal du investere det hele på én gang?Mange investorer har stået over for en svær øvelse. Måske har du allerede været der eller lige nu står i samme situation.
Du har sum af penge, men er i tvivl om, hvorvidt du skal investere det hele på én gang eller dele investeringen op i mindre portioner.
Et klassisk dilemma for nye investorer. Er det et dillema du kender til?
Inden for investeringsteorien opstilles problemet som: Lump sum vs. Dollar-Cost Averaging .
Lump sum er at investere alle pengene på én gang og med det samme.Dollar-Cost Averaging er at splitte beløbet op i mindre dele og investere dem i intervaller over tid.Men hvilken strategi er så bedst?
Spørgsmålet er heldigvis meget velbelyst i den akademiske litteratur og i gennemsnit slår lump sum-strategien, Dollar-Cost Averaging, målt på afkast 2/3 dele af tiden.
Læs eksempelvis analysen fra canadieren, Ben Felix , der bl.a. står bag den populære podcast Rational Reminder samt YouTube-kanalen under hans eget navn.
Så vil du gerne udelukkende basere din beslutning på empiri, sandsynlighed og excelarkets kolde kynisme, så er det bare om at få alle pengene investeret på én gang.
Men én ting er objektiv teori, en anden er personlig risikovillighed.
Teori og risiko Teoretisk og empirisk giver det altså pote 2/3 af tiden, at investere hele beløbet på én gang.
Det er dog ikke ensbetydende med, at det er den rigtige løsning for dig. Ved at investere det hele på én gang følger der også større risici med.
Måske ender du med at investere alle pengene når markederne er på toppen?
Du bliver belønnet for at påtage dig risikoen 2/3 af gangene, men det efterlader jo også den sidste 1/3, hvor det at sprede investeringen ud over tid giver det bedste afkastmæssige resultat.
Hvor risikovillig er du med dine investeringer? Er du knap så risikovillig, kan du sprede investeringen ud over længere tid. Ja, det betyder med en vis sandsynlighed, at du i sidste ende vil få et lidt mindre afkast, men, det betyder også, at du undgår at investere det hele på toppen.
En god nattesøvn er ofte resultatet af mindre risici. Nu ved du, hvad der i fortiden har vist sig mest fordelagtigt, men også, at det ikke kun er et spørgsmål om afkast, men i lige så høj grad om risici.
Lump sum-strategien eller Dollar-Cost Averaging?
Valget er dit.
Den falske Dollar-Cost Averaging Investering kan være ret kompliceret og det er ingen hemmelighed, at bankverdenen ind imellem taler et sprog, som de fleste almindelige mennesker ikke forstår.
Det betyder blandt andet, at nogle koncepter forsimples i sådan en grad, at de næsten ikke er sande længere. Formålet kan dog være nobelt, nemlig at du som investor træffer de bedst mulige valg for dine investeringer.
Dollar-Cost Averaging er et af de koncepter. Dollar-Cost Averaging bliver ofte fremstillet som det at investere fast hver måned. Når du får løn, sætter du et beløb til side, som du investerer for.
Det er jo ikke helt rigtigt, som du nu ved.
Dollar Cost Average bliver ofte misforstået lidt. Dollar-Cost Averaging er at tage en større sum penge og dele den op, så ikke alt investeres på én gang.
Investerer du fast hver måned, når du får løn, så investerer du i princippet en lump sum hver måned. Du gør det bare fast og disciplineret eksempelvis som en månedsopsparing via NORD.
Det betyder, at du kontinuerligt sørger for, at dine penge kommer ud og arbejde for dig. Det betyder også, at du ikke prøver at time markedet og det skal vi lige runde.
Du kan ikke time markedet Ved første øjekast kan det forekomme simpelt. Det er også den historie, vi ofte hører i medierne eller fra smart-i-en-fart investorer.
Køb billigt og sælg dyrt. Ganske simpelt, ikke?
At købe billigt og sælge dyrt lyder simpelt, men det er det ikke. Det kan bare ikke lade sig gøre med ret meget andet end held. Lad os lige høre, hvad John C. Bogle, manden bag den første indeksfond til private investorer, har at sige om markedstiming i bogen "Common Sense on Mutual Funds ":
“After nearly 50 years in this business, I do not know of anybody who has done it successfully and consistently. I don’t even know anybody who knows anybody who has done it successfully and consistently.”
Netop det her med at time markedet succesfuldt konsistent er en vigtig pointe. Lykkes det at time markedet første gang, hvordan ved du så, at det var dygtighed og ikke ren held?
Det rigtige svar er, at du ikke kan vide det.
Den eneste måde at demonstrere en evne til at time markedet er, at gøre det konsistent over lang tid. På den måde elimineres sandsynligheden for, at det blot er held over tid.
Problemet er bare, at der ikke rigtig er nogen, der er i stand til at time markedet over tid. Det viser al statisk os i hvert fald.
Det efterlader os med en meget simpel, men ekstremt vigtig indsigt.
Lad være med at forsøge at time markedet - det virker ikke. Løsningen er lige så simpel. Pengene skal ud og arbejde i det tempo, der passer til dig og din risikovillighed.
Pengene skal investeres disciplineret.
Den disciplinerede investor Den disciplinerede investor er en dygtig og smart investor. Det kan der ikke være nogen tvivl om.
Disciplinen i at investere i aktier hver eneste måned skal ikke undervurderes. Som Oraklet fra Omaha, Warren Buffet, har sagt:
Warren Buffet om disciplineret månedsopsparing. Investerer man via en eller flere indeksfonde , er det bare endnu bedre. Dermed anvender du den overlegne investeringsstrategi passiv investering er, hvor du sørger for at holde omkostningerne nede.
Det kan dog være rigtig svært med disciplinen.
Især over tid.
Og den er i forvejen en mangelvare for mange.
Men heldigvis er der råd for det ved at sætte lidt system i tingene i form af automatisering.
Sæt din investering på autopilotEr du en af dem, der uden problemer kan slå følelserne fra og følge den investeringsstrategi, som du har valgt? Så er du en disciplineret investor.
Os andre almindelige dødelige har brug for lidt hjælp.
“Det fik ikke jeg ikke lige gjort.”
Er det en sætning, du kender fra dig selv? I så fald er du bestemt ikke alene, men det betyder ikke, at du ikke kan blive en disciplineret investor, du skal bare lige tænke dig lidt om og sætte tingene i system.
Du kan passende sætte hele din investering på autopilot med en månedsopsparing, så du ikke skal huske på at gøre noget måned efter måned.
Sæt dine investeringer på automatpilot med en månedsopsparing via NORD. Det sikrer også, at du ikke bliver fristet til at bruge pengene i stedet for at investere dem.
Det er blandt andet derfor, at det er vigtigt at komme godt i gang med pensionsopsparing , så tidligt som muligt i livet.
På den måde sammensætter du en helstøbt investeringsstrategi, hvor du investerer i indeksfonde med en sammensætning, der passer til dig og du gør det løbende for på den måde at få din investering til at vokse mest muligt.
Det gælder altså om først at lave en strategisk investeringsplan - det kan NORD hjælpe med i form af en gratis investeringsplan . Dernæst gælder det at opsætte en fast overførsel fra din bankkonto til din investeringskonto i Saxo Bank, som du har via NORD.
Så lad os se på, hvordan du helt konkret gør det i praksis.
Sådan laver du en månedsopsparing via NORDDet er meget nemt og enkelt at opsætte en månedsopsparing via NORD.
Opret en fast overførsel fra din bank. Lad NORD klare resten. Der var ikke engang nok bullets til at lave en tre-trins-raket. Vi kunne overveje at indsætte en tredje:
3. Læn dig tilbage og spender tiden på noget andet.
Det betyder i praksis, at du lige skal kende dine kontooplysninger til din konto i Saxo Bank - Saxo Bank er NORDs partnerbank.
Dem finder du sådan her:
På mobilen:
Log ind i din NORD-app på din mobil. Hvis du har flere konti, skal du vælge den du vil overføre til. Tryk på knappen "mere" (de tre prikker nederst i højre hjørne). Vælg "konto". Derefter kan du se dit konto- og registreringsnummer. På computeren:
Log ind på https://app.nord.investments/ . Tryk på fanen "Ny indbetaling" og du vil kunne se dine konti med dertilhørende konto- og registreringsnumre i fanen Information. Herfra gælder det bare at opsætte en fast overførsel fra din bank til din konto hos Saxo Bank, eksempelvis når du får løn. På den måde sætter du netop din investering på automatpilot og følger Warren Buffets anbefaling.
Med en fast overførsel er du en disciplineret investor. Der er dog en minimumsgrænse for, hvornår dine midler investeres. Denne minimumsgrænse er på 500 kr. + at der skal være 0,5% tilbage til at betale dine løbende omkostninger.
Du kan ikke slå markedet, hverken når det gælder at udvælge aktier eller ved at forsøge at købe på bunden og sælge på toppen.
Det absolut bedste du kan gøre for dig selv og dine investeringer er at investere passivt via indeksfonde, i en sammensætning der passer din risikovillighed og så sørge for at gøre det disciplineret.
Er det vigtigt for dig, at der er tale om bæredygtig investering ? Ikke noget problem, den klarer vi også.
Den letteste måde at gøre alt det på er med en månedsopsparing via NORD. Kom i gang allerede i dag. Få en gratis investeringsplan
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.