Danskerne er ikke gode til risikospredning og det er et problem, da det er vigtigt, at dine investeringer i porteføljen matcher din risikotolerance. Hovedpointer Danskerne køber danske aktier og få af dem. Danskerne har derfor en dårlig risikospredning. Risikospredning er vigtigt for, at din investering passer til dig. Vi starter ud med en undersøgelse fra et hold danske forskere.
Turning local Indlægget her bygger blandt andet på data fra undersøgelsen “Turning Local ” fra oktober 2016, udarbejdet af professor ved CBS Jesper Rangvid, Bjarne Florentsen, Ulf Nielsson og Peter Raahauge.
Den undersøgelse de har foretaget, giver os et ret unikt indblik i danskernes adfærd, når det gælder investering.
Vi danskere har det med at vælge, det vi kender. Det gælder også med investering. Helt specifikt står det klart, at danskerne har en meget naiv tilgang til risikospredning.
Lad os blive lidt klogere på os selv.
Danskerne er vilde med danske aktier Vi danskere er åbenbart vilde med danske aktier . 2/3 af de danskere, der ejer aktier, ejer kun danske aktier.
Det er det, der kaldes for en stærk home bias .
Danmark udgør under 1% af værdien i aktier på globalt plan, så kun at eje danske aktier er et udtryk for en meget lille eksponering mod aktier bredt set.
Det kan selvfølgelig være, at investorerne aktivt har tilvalgt den risiko, det er, kun at eje aktier i denne lille del af verden, fordi de har gennemanalyseret virksomhederne og verden, men det er nok naivt at tro.
Mere nærliggende er det, at danskerne ejer danske aktier, fordi det er virksomheder, de kender.
Danskerne ejer for få aktier Undersøgelsen viser, at danskerne simpelthen ejer for få aktier. I gennemsnit består danskernes portefølje af kun 2 aktier.
Det er ligefrem en lidt chokerende oplysning.
Mange danskere ejer langt flere aktier end to, så for at gennemsnittet kan blive to, skal der være mange danskere, der kun ejer én aktie.
Vildt.
Danskernes risikospredning i investeringerne er ikke ret god. En portefølje med kun én aktie er ensbetydende med en meget høj risiko. Det er urealistisk at tro, at den risiko reelt set stemmer overens med investorens risikoprofil.
Diversificering indenfor samme aktiv Indtil videre har vi set lidt på danskernes adfærd, når det gælder aktier og investering. Principielt er det dog også et udtryk for mangel på spredning kun at eje investeringer i ét investeringsaktiv.
Det gør sig i hvert fald gældende for langt de fleste investorer og i endnu højere grad, når det handler om helt almindelige private investorer.
Ejer du mange aktier, men ikke andre aktiver, er din samlede portefølje stadig ret koncentreret. I bedste fald er det nok lidt naivt at tro, at en 100% aktieportefølje kan være lig med en stor risikospredning.
Spred dig på tværs af mange aktier og obligationer for at få en god risikospredning. Det er ikke det samme som, at 100% aktier ikke kan være det rigtige valg for nogle. Det kan det godt. I realiteten er det dog de færreste investorer, hvis risikoprofil passer til en portefølje med 100% aktier.
Hos NORD har du eksempelvis muligheden for at vælge en investering med 100% aktier, men det er aldrig noget vores investeringsrobot vil anbefale dig, da en portefølje med så lille en risikospredning kræver, at du er meget bevidst om, hvorfor du ønsker at investere på den måde.
Den nemmeste måde at få en stor eksponering mod mange forskellige aktier er med ETF 'er, især, hvis der er tale om passive indeksfonde , der blot følger den gennemsnitlige udvikling på markederne.
Men, hvad kan du så gøre for at tilføje mere end blot aktier?
Tilføj obligationer og få en god risikospredning Ved at tilføje obligationer til porteføljen, tilføjer du et ekstra risikoaktiv, der opfører sig anderledes end aktier.
Dét er i den grad et udtryk for en risikospredning i porteføljen.
Aktier og obligationer er ikke fuldstændigt korrelerede og det betyder, at de klarer sig forskelligt afhængigt af alverdens eksterne faktorer. På en given dag, uge, måned eller år kan det være, at aktierne klarer sig mindre godt, men, at obligationerne klarer sig bedre.
Med forskellige aktiver får du en spredning på investeringerne, der klarer sig godt under forskellige omstændigheder. På andre tidspunkter, kan det være, at det er aktierne, der bidrager til væksten i porteføljen.
Ejer du begge typer af aktiver i porteføljen, får du muligheden for at opbygge en samlet risikoprofil i dine investeringer, der er rigtig fornuftig .
Hvorfor er risikospredning vigtigt? Der er flere grunde til, at det med risikospredning er så vigtigt, men én står over dem alle sammen.
Det vigtigste parameter for at være en succesfuld investor på den lange bane er, pengene forbliver investeret.
Det lyder banalt, det er jeg med på, men det er samtidigt også her, at den største fare gemmer sig.
Er du ny investor uden den store forståelse for din risikotolerance, kan det ske, at du får lavet en investeringsportefølje med mere risiko, end du reelt er tryg ved.
Dette sker eksempelvis med nye investorer, der kun ejer aktier, ejer for få af dem eller ejer dem for koncentreret ét sted i verden. Er der en klokke, der ringer?
Som ny investor er det vigtigt, at du lærer din risikoprofil at kende. Når du så løber ind i en tid med turbulens på markederne eller måske ligefrem en finanskrise, så er det ikke sikkert, at du kan holde hovedet koldt og undgå panik.
Panik er farligt, fordi det kan være med til at gøre, at du sælger på et ufordelagtigt tidspunkt og ligeledes ikke får købt dig ind igen.
Det kan ikke lade sig gøre at time markedet og at investere pengene og lade dem være i markedet, lade dem forblive investeret er vigtigt. En for stor risiko i porteføljen øger sandsynligheden for, at du ikke kan holde hovedet koldt og kommer til at sælge.
Vi tror alle sammen, at vi er klogere end de andre og har vi stor tiltro til egne evner, gavner det os i mange aspekter af livet, men det kan også være et problem i forhold til investeringsdelen.
Du kan ikke vide, hvordan du reagerer på tocifrede røde tal på bundlinjen, før du har prøvet det.
Opsummering Generelt set er danskerne forelskede i danske aktier og de køber tilmed meget få af dem.
Det betyder, at danskerne i gennemsnit har en meget dårlig risikospredning i deres investeringsporteføljer.
En portefølje med 100% aktier, også selvom der er mange af dem, er ensbetydende med høj risiko, enddog meget høj.
Ved at tilføje obligationer til porteføljen og købe fonde med mange aktier, sikrer du en større risikospredning og en minimering af risikoen samlet set.
Specielt for nye investorer er det vigtigt at sikre, at risikoen i porteføljen stemmer overens med investorens risikoprofil. Det er med til at sikre, at du ikke går i panik, når der utvivlsomt kommer bølgegang på markederne.
Husk, at du også kan booke en introduktion til NORD.investments eller ringe til os på telefon +45 7196 9628 mellem kl. 9:00 - 17:00, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af NORD.investments Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “NORD.investments”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af NORD.investments, og som NORD.investments anser for at være pålidelige og relevante. NORD.investments påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
NORD.investments har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. NORD.investments yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.