Warren Buffett anbefaler private investorer at investere i billige indeksfonde, fremfor dyre aktivt forvaltede investeringsforeninger. For at bevise, at man får et højere afkast ved indeksfonde, udfordrede han i 2008 de aktivt forvaltede investeringsforeninger til et væddemål.
KEY TAKEAWAYS: Er du allerede overbevist og vil høre mere om Norm Invest? Få en introduktion over telefon til Nord, book en tid der passer dig.
Tror ikke på egne strategier I 2008 kontaktede Warren Buffett 9 investeringsforeninger, der alle praktiserer aktiv forvaltning. Buffet udfordrede hver og en til et væddemål om 500.000 dollars. Det var markedet imod aktiv forvaltet investering . Warren Buffett gik med væddemålet, i kødet på hele måden, hvorpå det aktive investeringsunivers hænger sammen. Kun en enkelt investeringsforening ud af de 9 takkede ja til væddemålet.
Det vil sige at 8 ud af 9 investeringsforeninger takkede nej til væddemålet. Sagt på en anden måde, så tror 8 ud af de 9 investeringsforeninger ikke på deres egen investeringsstrategi. Hvorfor ellers takke nej til sikre 500.000 dollars?
Det var ikke var den bedste beslutning af Protégé Partners, at acceptere væddemålet. Dog var de den eneste af investeringsforeningerne der stod ved deres egen strategi.
Væddemålet Protégé Partners accepterede væddemålet på de 500.000 dollars. Warren Buffett valgte den passive indeksfond Vanguard 500 Index Fund (afspejler S&P 500-indekset, som er et indeks over de 500 største børsnoterede virksomheder i USA), hvorimod Protégé Partners valgte hele fem aktivt forvaltede investeringsforeninger. Dette tillod, at Protégé Partners kunne diversificere og ramme deres foretrukne aktivallokering, med en aggressiv og aktiv tilgang til investeringen. Stik modsat Warren Buffetts beslutning om passivt, at følge ”markedet” – de 500 største børsnoterede amerikanske virksomheder.
Væddemålet, som løber over 10 år, slutter ved overgangen til 2018 og på nuværende tidspunkt er det næsten umuligt, hvis ikke Warren Buffett griner, når han d. 1 januar 2018 er på vej til banken med en check underskrevet af Protégé Partners. S&P 500-indekset er nemlig oppe med 85,4 % sammenlignet med et gennemsnit for de aktivt forvaltede investeringsforeninger på 22,04 %.
Figur 1: Sammenligning af årlige afkast for de fem aktivt forvaltede investeringsforeninger og S&P 500-indekset:
Det betyder, at de aktivt forvaltede investeringsforeninger skal klare det væsentligt bedre end indekset, blot for at opnå det samme afkast som markedet, efter de respektive omkostninger er medregnet.
Ved aktiv forvaltning kan der blive købt og solgt på forkerte tidspunkter, hvorfor afkastet kan afvige fra gennemsnittet til den negative side. Derudover koster betragtelige handelsomkostninger, at handle hyppigt fremfor at være tålmodig og følge markedet.
Væsentligt højere afkast For nyligt sendte Warren Buffett sit årlige brev ud til sine aktionærer. Her kommer han blandt andet ind på det gennemsnitlige årlige afkast mellem den passive indeksfond og de aktivt forvaltede investeringsforeninger (på henholdsvis 7,1 % og 2,2 %), og betydningen heraf på længere sigt:
“Det betyder, at 1 mio. dollars investeret i disse fonde (red. Aktivt forvaltede investeringsforeninger) ville være blevet øget med 220.000 dollars. Indeksfonden (red. Vanguard 500 Index Fund) ville i mellemtiden være blevet øget med 854.000 dollars.”I brevet kommer han også ind på hvorfor væddemålet har udviklet sig i denne retning. Warren Buffett skriver således:
“Når billioner af dollars forvaltes af Wall Street-folk, som tager høje gebyrer for deres service, vil det sædvanligvis også være forvalterne selv, der høster de store gevinster - ikke klienterne. Både store og små investorer burde derfor holde sig til billige indeksfonde (red. ETF´ere).”
Og hvad så? Warren Buffett udfordrede investeringsforeningerne på aktive investeringsstrategier. Næsten 90 % af dem tror ikke selv på deres egen strategi og det ser på nuværende tidspunkt ud til, at passiv investeringsforvaltning vil trække sig sejrsrigt ud af væddemålet når vinderen skal kåres om et lille års tid.
Teis Knuthsen, Saxo Banks investeringsdirektør, kommer med følgende udtalelse om den lave andel af passive investeringer i Danmark:
”Fordi vi har en tradition for, at investeringer til private distribueres gennem bankerne, og de har en interesse i at tilbyde produkter, hvor deres indtjening har været indirekte og dermed skjult for kunden. Dette har igen givet tradition for, at investeringsforeninger udbyder "aktive" fonde med forholdsvis høje omkostninger.”og tilføjer, at indtil videre har forbrugerne ikke reageret ved at kræve noget andet.
Norm Invest er en digital formuepleje service, der sætter din investering på autopilot. Vi mener, præcist som Warren Buffett, at den helt rigtige strategi bygger på en globalt diversificeret portefølje ved eksponering i passive indeksfonde , kombineret med lave årlige omkostninger. Vi forsøger ikke at spå om kurserne på individuelle aktier , vi fokuserer derimod på datadreven, risikobaseret diversificering på tværs af brede aktivklasser.
Få en gratis personlig investeringsplan baseret på lavomkostnings indeksfonde her .
*Dette blogindlæg deler generel viden om økonomisk relaterede emner og er alene udarbejdet som informationsmateriale. Materialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb eller salg af værdipapirer ligesom udtalelser og holdninger udtrykt i materialet hverken er investerings- eller skatterådgivning. Materialet er udarbejdet af Norm Invest Fondsmæglerselskab A/S (i det følgende “Norm Invest”) og baseret på informationer fra kilder udvalgt af Norm Invest, og som Norm Invest anser for at være pålidelige og relevante. Norm Invest påtager sig dog ikke noget ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysningerne i blogindlægget.
Norm Invest har tilladelse som fondsmægler og er reguleret af Finanstilsynet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast, kursudviklingen historisk, simulerede afkast og afkastforventninger ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. Norm Invest yder ikke rådgivning vedrørende pensions- og skatteforhold og du henvises derfor til at søge egen rådgivning i fornødent omfang herom. Afkast er, hvis andet ikke er opgivet, beregnet før skat og omkostninger for en standard portefølje.*